Skupa čestitka

Na Facebooku podijelio lijepu fotku. Na kraju dobio račun od 2.500 eura

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Došlo je do problema s autorskim pravima fotografije.Ako ste korisnik društvene mreže Facebook, vjerojatno ste u jednom trenutku objavili neku fotografiju koju ste pronašli na internetu i s njom podijelili neku poruku. Budite na oprezu jer možda dobijete kaznu!


To se dogodilo jednom Austrijancu koji je na internetu pronašao fotografiju koja je u tom trenutku imala oznaku da je slobodna za korištenje bez naplate. 


Kako Tag24 piše s njom je svojim prijateljima i pratiteljima čestitao Božić, no par mjeseci nakon mu je ta odluka prisjela. 
Naime, dobio je u sandučiću račun od odvjetnika na kojem je označeno kako treba platiti neovlašteno korištenje dotične fotografije. Na računu je pisalo da treba platiti 898 eura za prava korištenja, 1321 eura za troškove odvjetnika i 264 eura poreza, odnosno 2438 eura za božićnu čestitku na Facebooku. 


Što se zapravo dogodilo? Christoph Eiböck je objasnio kako je u trenutku skidanja fotografija imala oznaku da je slobodna za korištenje i objavu u privatne svrhe. Nakon istraživanja Christoph je otkrio ime umjetnika koji je u međuvremenu povukao svoju fotografiju, odnosno ukinuo mogućnost da se ona koristi/objavi besplatno. 


Svi koji su fotografiju skinuli, trebali su je u dotičnom periodu izbrisati, a oni koji to nisu učinili dobili su račun na kućnu adresu. Kako Tag24 piše, na koncu su se stranke dogovorile izvan suda, no detalji dogovora nisu poznati javnosti. 


Prije nego skinete i negdje objavite fotografiju s interneta, dobro povjerite smije li se koristiti. Nemojte riskirati račun ili čak tužbu.