Novi gastro trend

Mlijeko od pistacija je novi hit. Imamo i recept kako ga napraviti kod kuće

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ovo mlijeko nije samo ukusno nego je i izrazito zdravoBademovo, zobeno, kokosovo – postoje brojne ukusne i zdrave alternative kravljem mlijeku. Svjesni zdravstvenih benefita, ali i pozitivnog utjecaja na okoliš, sve više ljudi biraju “mliječne” alternative. Sada je stiglo novo hit mlijeko – od pistacija. Nastalo je u New Yorku, a pomoću društvenih mreža proširilo se uskoro po cijelom svijetu…


U Sjedinjenim Američkim Država se ovo mlijeko već može kupiti u trgovinama. Iza njega se krije Roxana Saidi, osnivačica kalifornijskog brenda Label Tache. Njihovo mlijeko dolazi bez dodatnih ulja, u zaslađenoj varijanti ili bez dodatnih šećera, a pistacije potječu iz ekološkog uzgoja. 

Svaki ljubitelj pistacija zna da je ova omiljena grickalica kalorična. Oko 100 grama pistacija ima oko 600 kalorija. No, većinom se pistacije sastoje od nezasićenih masnih kiselina, a udio bjelančevina iznosi čak 20 posto. Također sadrže vrijedne vitamine iz B grupe koji su bitni za zdravlje živaca. Pistacije posjeduju u svom sastavu i vitamine E i A, a pozitivno djeluju na probavu. Sve u svemu, unatoč kalorijama, pistacije su izuzetno dobri za zdravlje. 


Mlijeko od pistacija, naravno, još nije došlo do kod nas u prodaju. No, ovo ukusno mlijeko možete napraviti i kod kuće. Donosimo recept za dvije čaše mlijeka od pistacija. 


Sastojci za mlijeko od pistacija: 


  • 100 g očišćenih pistacija
  • 0,5 l + 1 l vode
  • Prstohvat kardamona
  • 0,5 čajne žlice javorovog sirupa (ili drugog prema vlastitoj želji)
  • ¼ mahune vanilije

Priprema: 


  1. Pistacija je potrebno oko dva sata namakati u vodi. Nakon toga iscijedite pistacije i isperite. 
  2. U jednom litru vode dodajte mahunu vanilije, prstohvat kardamona, javorov sirup. Sve pomiješajte u blenderu, isprva na nižoj, a kasnije na visokoj brzini. Dodajte pistacije i učinite isto. 
  3. Iscijedite mlijeko kroz sitno sito ili grubu kuhinjsku krpu.
  4. Mlijeko držite u hladnjaku gdje može stajati do tri dana.