Mekana i sočna

Pistacija i limun idealan su par za neodoljivu tortu

Lucija Sučić

U nastavku donosimo recept koji ne propustite isprobati!

Pri pomisli na tortu vjerojatno vam prvo pada na pamet ona bogata čokoladna, koja s toplijim danima može biti pomalo okusom teška.


Razmišljajte malo van okvira – predlažemo da isprobate mekanu i sočnu tortu od limuna i pistacija prelivenu glazurom od krem sira od limuna. Ova torta idealna je kao svježi desert za proljetne dane (no ne sumnjamo da će biti jednako fantastična i ljeti).


U nastavku donosimo recept koji ne propustite isprobati!



Foto: iStock

Sastojci


Za tortu:


  • 140 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ¼ žličice sode bikarbone
  • ¼ žličice soli
  • 1 žličica matcha praha (po želji)
  • 150 g granuliranog šećera
  • 40 g fino mljevenih prženih, neslanih pistacija
  • 60 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 120 ml punomasnog jogurta
  • 2 žličice limunove korice
  • 60 ml mlijeka na sobnoj temperaturi
  • 5 ml čistog ekstrakta vanilije

Za glazuru:


  • 125 g vrlo mekog krem sira
  • 160 ml vrhnja za šlag
  • 50 g granuliranog šećera
  • 5 ml soka od limuna
  • 5 ml čistog ekstrakta vanilije ili ekstrakta badema

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C i obložite četvrtasti lim veličine 20×20 cm papirom za pečenje.


Napravite tijesto za tortu tako što ćete u velik zdjeli prosijati brašno te dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, matcha prah (po želji) i sol. Izmiješajte pa dodajte šećer i mljevene pistacije i miksajte dok se smjesa ne ujednači.


U srednjoj zdjeli pomiješajte ulje, jaje, jogurt, koricu limuna, mlijeko i vaniliju i miješajte dok smjesa ne postane glatka.


Ulijte mokre sastojke u zdjelu sa suhim sastojcima i lagano sve zajedno miješajte preklapajući smjesu, pazeći da vam ne ostanu suhi ostaci. Pripazite da ne miješate previše te čim se svi sastojci sjedine, izlijte smjesu u pripremljeni lim i pecite 20-25 minuta dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.


Kada je torta pečena, ohladite ju oko 20 minuta u kalupu, a zatim kolač prebacite na rešetku za hlađenje.


Dok se hladi, napravite glazuru tako što ćete istući meki krem sir dok ne dobijete glatku smjesu, a potom dodajte 2 žlice vrhnja i tucite dok ne bude vrlo glatko i bez grudica. Zatim postupno dodajte preostalo vrhnje i tucite dok ne dobijete meke vrhove.


Postupno umutite šećer dok se ne zgusne do konzistencije za mazanje, zatim umiješajte sok od limuna i ekstrakt badema. Preko ohlađenog kolača premažite glazuru, a zatim pospite mljevenim pistacijima prije posluživanja, piše Scientifically Sweet.