Imperial Spirits Festival

Mladi barmen Antonio Miloš: ‘Svakom gostu želim dati najbolje od sebe u čaši’

Sanda Milinković

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

"Imamo jako puno dobrih koktel-barova i mislim da će za koju godinu kokteli biti cjelogodišnje piće, a ne samo ljetno osvježenje", kaže

Na terasi hotela Kvarner u petak i subotu održan je prvi Imperial Spirits Festival, u organizaciji Liburnia Hotels & Villas. Festival koktela spojio je barmene, koktel majstore i miksologe koji su prezentirali svoje signature koktele, a dok su se na pozornici izmjenjivali DJ-i i izvođači, posjetitelji su, osim u koktelima, uživali i u gastrodelicijama.


Opatija je u protekla dva dana postala mekom za sve kokteloljupce, dok je mjesto odvijanja festivala bila raskošna terasa hotela Kvarner, jednog od najpoznatijih hotela na opatijskoj rivijeri.


Od besprijekorne organizacije do bogatog zabavnog programa, posjetitelji su kroz ovaj jedinstveni dvodnevni događaj imali priliku isprobati neke od signature koktela koje su pažljivo kreirali najtalentiraniji barmeni industrije, kao i otkriti neke od najnovijih barmenskih trendova.



Degustacijski karakter


S obzirom na degustacijski karakter festivala, ponajbolje koktel-kreacije bile su u samom centru događanja, te se posjetiteljima nudila prilika kušati jedinstvene i originalne koktele profesionalnih barmena i miksologa, kao i isprobati neka od najnovijih te najfinijih žestokih pića na tržištu.


Također, ovo je bila ujedno i idealna prilika za upoznavanje osoba iza samih brendova pića, kao i brojnih profesionalaca industrije.


Na festivalu svoje je znanje i umijeće miksologije predstavilo mnoštvo barmena i barmenki, koji su ponosno pokazivali svoje umijeće miksajući neke od najukusnijih koktela iza više od 20 pultova poznatih brendova pića, poput Hennessyja, Aure, Thomasa Henryja, Tito’sa, Amara, Nostroma, Fiumanke, Sierre, Torpeda, Maraske, Giffarda, Varionice i brojnih drugih, dok su se od barova na terasi Kvarnera našli Deznam, Peaches&Cream, Qube, Apotheca Bar i Frau Dietrich.


Svakog dana festivala za ugođaj su bili zaduženi DJ-evi i bendovi. Tako su u petak za atmosferu bili glavni DJ Alex Sabbattini, Infinity Band te Live Sax by Franjo Črnjarić, dok su se u subotu za glazbenu podlogu pobrinuli, uz Sabattinija, Top of the Pops Band i Trinity Dance Studio.



Tečajevi i radionice


Osim same degustacije koktela, posjetitelji su mogli uživati u brojnim popratnim sadržajima poput masterclass tečajeva i radionica, a na festivalu je među posjetiteljima bila hit takozvana ‘uradi sam’ zona, gdje su se svi koji su to htjeli, uz budno oko profesionalnih barmena, mogli okušati u samostalnom miksanju koktela.


Dio koji je posjetiteljima bio posebice zanimljiv i nadasve uzbudljiv bilo je i natjecanje barmena, koji su u dva kruga natjecanja pokazali zavidne vještine miješanja signature koktela.


Restorani Cubo, Ganeum, Navis te Soft Ice Cream festival su obogatili izvrsnim gastronomskim specijalitetima, a nakon vrhunske zabave i degustacije šarolike palete vrhunskih koktela, festival je ušao u svoju završnicu kroz Imperial Spirits Festival after party u klubu »Gervais« gdje je nastupio Joe2Shinne, jedan od vodećih hrvatskih DJ-a s internacionalnom karijerom.


Jedan od barmena koji je u Opatiji predstavljao svoje signature koktele mladi je Antonio Miloš koji ima svega dvadeset godina i dolazi iz Slavonskog Broda.


Kada smo se s njim kratko čuli uoči festivala, kazao nam je da je vrlo uzbuđen.


– Vidjeti toliko ljudi koji žive za isti posao je prije svega zadovoljstvo. Isto tako jer je ovo prvi festival koktela, ne može biti loše, kazao je Antonio poput proroka čije su se riječi na prepunoj terasi hotela Kvarner tijekom vikenda itekako ostvarile.


Na festivalskom šanku barmen.hr, posjetitelji su imali priliku i sami osmisliti svoj signature koktel, dok je ekipa barmena predstavljala koktele na bazi destilata destilerije Rossi – Epulon Spritz vrhunske koktele na bazi istarskog pelinkovca, La Terru koja je proglašena najboljim koktelom na bazi teranina i Amaro Mule koji je osvježenje za vruće dane.


Antonio se amaterski barmenstvom bavi pet godina, a u profesionalne vode zakoračio je prije nešto više od godinu dana.


– Sve je započelo kada sam upisao srednju školu i smjer hotelijersko-turističkog tehničara. Nakon toga sam morao odrađivati praksu i trebao raditi na recepciji, ali ja sam ipak odabrao šank. U to sam vrijeme preko društvenih mreža otkrio Flair bartending i započeo svakodnevno vježbati što mi je danas omogućilo da ponosno radim ovaj posao, kaže Antonio.



Najljepši posao na svijetu


Sjećate li se svog prvog koktela koji ste u životu isprobali i napravili?


– Iskreno, mislim da je to bila kombinacija votke, likera od kupine, ako dobro pamtim etiketu, te soka od naranče! Čak je bio i dobroga okusa budući da mi je to bio prvi dodir sa shakerom u životu (smijeh).


Pohađali ste školu barmena, a nas zanima – kako uopće izgleda školovanje jednog barmena?


– Tako je, pohađao sam školu Barmen.hr i mogu reći da mi je to bio najljepši oblik školovanja u životu. Sam Barmen.hr, Zorana Lukića i Filipa Sarilara gledao sam kao idole, a odjednom su mi ti ljudi postali profesori i kolege.


Školovanje jednog barmena je više nego dugotrajan proces jer škola je nešto što nam daje jako dobar temelj daljnjem usavršavanju, ali nakon škole – sve je na nama. U školi smo prolazili bazna pića s kojima smo svakodnevno u dodiru te učili kako napraviti same koktele. Definitivno preporučujem svakome tko želi raditi, po mom mišljenju najljepši posao na svijetu, da upiše školu barmena jer se neće pokajati.


Što je najvažnije što ste naučili do sada?


– Najvažnije što sam do sada naučio je da prije svega treba biti dobar čovjek, a onda dobar barmen, jer mislim da je jednostavnost ključ uspjeha.


Foto: Vedran Karuza


Čuda od koktela


Kako izgleda vaš radni dan?


– Moj radni dan je skoro uvijek isti (smijeh). Uvijek volim malo više odspavati je idem spavati kasno. Uz jutarnju kavu umjesto mobitela više volim pročitati neku knjigu o destilatima ne bih li svaki dan saznao nešto novo. Nakon toga ručak i pravac posao. Uvijek radim do ponoći te nakon posla volim sjesti na terasu i opustiti se uz dobro piće.


Kako je nastala riječ miksolog, i što znači?


– Riječ miksolog se zapravo prvi put spominje u knjizi legendarnog profesora Jerryja Thomasa 1862. »The Bon Vivant Companion – How to mix drinks«. Značenje same riječi bih osobno opisao kao – barmen koji radi čuda u stvaranju koktela.


Postoje li kokteli koje ne volite raditi i zbog čega?


– Ne bih rekao da ih baš mrzim, ali stvarno ne volim raditi bezalkoholne koktele jer mi u gužvi uzmu dragocjeno vrijeme, a većinom su to kombinacije sokova, sirupa i voćnih pirea. A upravo zbog njih najčešće zaprljam košulje (smijeh).


Postoji li u Hrvatskoj kultura ispijanja koktela, koliko su popularni?


– Mislim da u Hrvatskoj postoji kultura ispijanja koktela, ali isto tako kokteli postanu popularniji u ljetnim mjesecima, dok preko zime odu u zaborav.


Naša nacija, pogotovo stariji, poznati su po tome da od leda tijekom zime dobiju grlobolju i prehladu, pa ih se trude izbjegavati ‘u širokom luku’. Mala šala, ali imamo jako puno dobrih koktel-barova i mislim da će za koju godinu kokteli biti cjelogodišnje piće, a ne samo ljetno osvježenje.


Koji su kokteli ove sezone najpopularniji? Jedno je vrijeme to bio primjerice gin-tonik…


– Rekao bih da su to Sex on the beach, Mojito, Pina Colada i kokteli na bazi voća jer su dosta osvježavajući, klasični, a ljudi to vole. Ali gin-tonic je i dalje iznimno popularan, u svim varijacijama.


Kakve koktele osobno preferirate?


– Moji favoriti su klasici, a to su kokteli na bazi destilata poput konjaka, viskija ili džina, s vermutom i svega par uštrcaja bitera. Volim tradiciju pa je zato konzumiram i u čaši.


Recept za osvježenje

Sastojci:
20 ml Epulon pelinkovac
20 ml Amaro Istriano
10 ml soka limete
Top up – pink grapefruit soda
Priprema:


Sve stavite u vinsku čašu lijepo sjedinite barskom žlicom i dekorirajte kriškom grejpa.

Pohvala gosta


Što biste izdvojili kao najveće izazove posla barmena?


– Kao najveće izazove izdvojio bih to da moramo biti uvijek na visokom nivou jer svakom gostu želimo dati najbolje od sebe u čaši. Zapravo taj koktel nam govori koliko smo posvećeni samom poslu, a isto tako da uvijek damo sve od sebe da to bude onako kako treba biti.


A najveće zadovoljstvo?


– Najveće zadovoljstvo je kada dobijem pohvalu od samoga gosta, mojih šefova ili poziv od kolega Marka i Filipa da idem s njima odraditi cocktail catering jer ovaj posao je više nego ljubav za mene.


Imate li neostvarenu želju ili cilj u ovom poslu?


– Jako sam mlad pa imam vremena ostvariti još jako puno toga, ali želja mi je definitivno postati ambasador nekog brenda ili neke destilerije, a uz to posjetiti destilerije škotskog viskija.


Što biste poručili mladim barmenima koji poput vas kreću na put?


– Mladim kolegama, budući da sam i sam iznimno mlad, poručio bih da samo slijede svoj cilj i da nikad ne odustaju od svojih snova jer kako bi ja rekao: nebo strpljive voli, tako da samo naprijed!


Brzopotezna barmenska

Najviše volim pripremati… Negroni
Najgori gosti su oni koji… Ne žele led u koktelu
Najbolji dan na poslu bio mi je kad… Ne prestajem raditi koktele
Sastojci koje nikada ne bih pomiješao u koktel su… Celer i špinat
Koktel koji mi je bio najveći izazov je… Koktel za natjecanje Art of Italicus
Najveća greška koju ljudi rade kad pripremaju koktele kod kuće je… Loše recepture i ne baš najbolji sastojci

 


Najskuplja boca

Najskuplja boca koju je Antonio držao u rukama, L’Or de Jean Martell, za koju dodaje da mu nije ispala, je boca francuskog konjaka čija priča započinje sa Jeanom Martellom, vizionarskim osnivačem kuće Martell. Za bocu u pitanju stoji da je prati prvo svilenkasti okus, a zatim slijede snažniji i suhi tonovi. Prevladava nota crnog ribiza uz dodatak naranče i đumbira. Cijena? Ovisi od stranice do stranice, ali nismo uspjeli pronaći povoljnije od četiri tisuće eura.