Neugodni osjećaji

Ljubomora i zavist nisu isto. Objašnjavamo kako ih jednostavno razlikovati

Life

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Zavist se sastoji od toga da želite nešto što nemate.Ljubomora i zavist nisu sasvim ista stvar, iako su oba negativni osjećaji koji se odnose na to kako se osjećamo kada se čini da netko drugi dobiva nešto što želimo. Jeste li ljubomorni ili zavidni na besprijekornu kosu svoje prijateljice, promaknuće vašeg kolege s posla ili novo prijateljstvo vašeg supružnika s nekim tko je samo malo privlačniji od vas?


Zavist se odnosi na nešto što želite, ali nemate


Zavist je jednostavniji koncept, pa krenimo tamo. Odnosi se na nešto prilično specifično: situaciju u kojoj netko drugi ima nešto što vi nemate. U ovom slučaju, vaš fokus je na stvari koju imaju, a ne na tome što osjećate prema njima osobno. Možete biti ljubomorni na nečije osobine ili imovinu: možda na samopouzdanje, stil, auto, visoko plaćeni posao koji im omogućuje puno odmora dok se vi mučite kod kuće.


Vaši osjećaji u vezi ovoga mogu biti složeni. Možda se osjećate ogorčeno što nemate ono što oni imaju; možda ste bili zadovoljni svojom situacijom dok niste vidjeli da su na boljem mjestu. Ali u svojoj srži, zavist se sastoji od toga da želite nešto što nemate.


Ljubomora opisuje uočenu prijetnju
Kada ste ljubomorni, u najčistijem smislu riječi, događa se više od obične želje za nečim što nemate. Često imate ono što želite, ali sada se osjećate ugroženo ili izdano.


Ovaj koncept se pojavljuje u vezama: Vi ste sretni sa svojim partnerom, ali sada netko drugi flertuje s njim. Što ako se vašem partneru više sviđa ovaj novi tip žene? Osnovna emocija ovdje je osjećaj da je vaš položaj ugrožen. Mogli biste izgubiti partnera.


Ponekad se kaže da za ljubomoru treba troje, dok zavist uključuje samo dvoje. To baš i nije točno, jer biste se mogli osjećati ugroženo ili izdano u vezi koja nije romantična. Ako imate suparnika na poslu, a možda radite bolji posao iako je on tu duže, mogli bi biti zabrinuti da ćete dobiti promaknuće ili zadatak za koji misle da zaslužuju. To je još uvijek ljubomora.


Također je vrijedno napomenuti da ljubomora može biti osobina osobnosti, a u tom slučaju to je crvena zastava za nasilnu vezu. Ako je vaš dečko uvijek sumnjičav prema ljudima s kojima se družite, provjerava vas do te mjere da je nametljiv i sprječava vas u normalnim odnosima bez njega, to nije u redu. Netko tko ima zdrav stav prema vezi neće biti toliko nesiguran ili posesivan, piše Life Hacker.


No, vratimo se na jezik da to opišemo: zapravo možete biti ljubomorni i zavidni u isto vrijeme. Pjevačica u “Jolene” je ljubomorna jer se brine da će Jolene uzeti njenog muškarca, ali čini se da zavidi i na Joleninoj kestenjastoj kosi i smaragdnozelenim očima.


“Ljubomoran na” zapravo može značiti “zavidan na”


Da bismo dodali sloj zbunjenosti,  često kažemo da smo “ljubomorni” na nešto na čemu zavidimo. Ako vam netko kaže da je imao dobar obrok, ili dobar odmor, ili se dobro naspavao, a vi nehajno odgovorite “Tako sam ljubomoran”, govorite o zavidnosti (kao što je gore opisano). Ovo je povijesno uobičajena upotreba riječi ljubomoran, tako da nije točno – ali sada znate da je “zavidan” riječ koja točnije opisuje što mislite.