Viralni TikTok video

Liječnik šokirao pratitelje izjavom da kava sadrži mljevene žohare

FOTO: Unsplash

FOTO: Unsplash

Liječnik na TikToku objasnio sastav kaveBritanski liječnik dr. Karan Raj, koji na TikToku ima tri milijuna pratitelja, redovito objavljuje zanimljive, ali i bizarne medicinske činjenice i informacije. Tako je videom o sastavu kave podigao prašinu, a mnogima uništio ritual ispijanja iste. 


Naime, u videu je objavio kako svatko tko pije kavu, zapravo u svoj organizam unosi i žohare. Ova izjava zvuči puno jezivije nego što to ona zapravo je. 


U pitanju su tragovi eventualnih mljevenih žohara koji u procesu branja i izrade kave se teško mogu odstraniti. Liječnik je objasnio kako prilikom berbe kave, koliko god se zrna čistila, uvijek ostane mali udio dijelova insekata. 
“Insekti se ne odstranjuju u potpunosti, stoga se prže i melju zajedno s kavom”, objasnio je liječnik. 


@dr.karanrCoffee & cockroaches #coffee #bug #learnontiktok #schoolwithdrkaran #sciencefacts♬ Steven Universe – L.Dre


Također je u nastavku objasnio kako je zakonski dopušten udio insekata u sastavu gotovih proizvoda te istaknuo kako su žohari bogati proteinima. S druge pak strane pojedinci mogu biti alergični na njih.


Očekivano reakcije na ovaj video su brojne. Većina pratitelja piše kako im je Raj uništio blaženi ritual ispijanja kave. Drugi su se pak šalili na taj račun, komentirajući kako su Britanci pa srećom piju samo čaj. 


Da prehrambeni proizvodi mogu u svom sastavu imati ostatke insekata nije novost. Kako piše Tag24 prema izvještaju američkog Food and Drug Administration ureda, čak do 10 % sastava kave može sadržavati tragove insekata. S druge pak strane Europska unija ima stroge i komplekse regulative kada su sastavi prehrambenih proizvoda u pitanju.