Proljetni recept

Kremasta juha od šparoga: jakog okusa i baršunaste teksture

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mogu se koristiti i kultivirane i divlje šparoge

Neobičnija je priprema šparoga kao krem juhe, a evo sastojaka koji su vam potrebni za pripremu za 4 osobe:


  • 500 gr već očišćenih svježih zelenih šparoga
  • 2 manja poriluka
  • 200 g svježeg vrhnja (ili sojinog vrhnja)
  • 1 veći krumpir
  • 110 g maslaca (ili 110 g maslinovog ulja)
  • 900 ml vode

Priprema: Krumpir očistite, ogulite i narežite na kockice. Poriluk očistiti, dobro oprati od zemlje, zarezati ukoso sa strane listova da voda curi unutra, a zatim samo bijeli dio narezati na kolutiće.


Poriluk stavite kuhati u visoku široku tavu na laganoj vatri s maslacem (ili uljem ako želite laganije jelo). Trebao bi postati mekan i proziran, ali nemojte ga pržiti.


Šparoge operite i narežite na komadiće. U međuvremenu u poriluk dodajte krumpir i nakon miješanja od oko 2 minute dodajte vodu. Kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta.


Dodajte šparoge i začinite solju i paprom. Kuhajte 5 minuta i kada povrće omekša maknite ga s vatre.


Izmiksajte. Ako više volite baršunastu konzistenciju, možete ju procijediti u cjedilu s finom mrežicom.


Po želji dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Posolite i popaprite.