Zdravlje

Jeftini, a korisni načini ulaganja u osobno zdravlje: Saznajte što sve možete učiniti dobro za sebe

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Meditacija, hodanje, probiotici, pisanje dnevnika, zdrava hrana i pozitivne misli učinit će čuda za vaše zdravlje.Pojava koronavirusa utjecala je na mentalno zdravlje mnogih, a nemali broj dana ispunjen je stresom i brigom o tome kako će bolest utjecati na ljude.


To također može utjecati na tjelesno zdravlje zbog zatvorenih teretana i ograničenog broja korisnika i uvjeta u kojima je teško i dobiti termin treninga koji najviše odgovara vašem rasporedu.


Srećom, postoje načini za održavanje tjelesnog i mentalnog zdravlja koji ne koštaju mnogo, a mogu učiniti mnogo za vaše zdravlje, a sve to možete učiniti iz svog doma.
Imajte na umu da su ovi savjeti opća zdravstvena strategija i da neće spriječiti koronavirus. Ali ove bi vam zdrave navike mogle pomoći u ovom kriznim vremenima, ali i inače, preporučuje Go Banking Rates.


Meditirajte za osobno zdravlje


Meditacija je poput besplatne terapije – vaša intuicija je vaš terapeut. Kad sjedite u tišini i dopuštate pozitivnoj energiji da vas preplavljuje, otkrivate svoje pravo ja izvan svih društvenih medija, radnog pritiska i maski koje nosite svakodnevno.


Studije su pokazale da meditacija može smanjiti stres, a može također pomoći vašem fizičkom blagostanju poboljšavajući kvalitetu sna.


Hodajte ili trčite


Jedino ulaganje koje je potrebno za hodanje ili trčanje je dobar par atletskih cipela. Osim toga, odličan je način ostati aktivan sada kada ne možete vježbati u teretani baš uvijek kada biste htjeli.


Ako dovoljno brzo ili dovoljno dugo hodate, tako ćete održavati gustoću kostiju i mišićne mase, te može stvoriti aerobni kapacitet.


Vodite dnevnik


Studije su pokazale da zapisivanje misli i osjećaja može pomoći da se nosite s depresijom, smanjite tjeskobu i nosite se sa stresom. Vaš se dnevnik može koristiti na bilo koji način koji odaberete i nema neke posebne formule koju morate slijediti da biste iskoristili dobrobiti mentalnog zdravlja.


Imajte na umu da vođenje dnevnika obavljate isključivo u vašu korist, pa sve što ste odlučili zapisati, sjajno je.  U dnevniku prije spavanja zapišite tri stvari na kojima ste zahvalni.


Čin iskazivanja zahvalnosti znanstveno je dokazano da vam pomaže da se osjećate zdravije, smanjujete stres i poboljšavate samopoštovanje.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Dodajte probiotike svojoj prehrani


Probiotici poboljšavaju imunološku funkciju, pomažu u sprječavanju infekcija i poboljšavaju probavu, prema Harvard Medical School. Mikroorganizmi su korišteni za liječenje i sprečavanje raznih bolesti u rasponu od sindroma iritabilnog crijeva do ekcema.


Probiotici možete dodati u svoju prehranu u obliku dodataka ili jedući ili pijući fermentiranu hranu kao što su kimchi, kombucha, miso juha i kiseli kupus.


Nabavite zalihe tijekom sljedećeg rada osnovnih namirnica ili hranu koja je bogata probioticima.


Vježbajte pomoću YouTubea


Mnoge YouTube video vježbe zahtijevaju malo ili nikakvu opremu, a mogu se obaviti u vlastitom domu. Na web stranici za dijeljenje video sadržaja možete pronaći gotovo sve vrste treninga, uključujući snagu i kondiciju, ples, jogu, pilates, borilačke vještine i Tabatu, visoko učinkovitu 20-minutnu vježbu visokog intenziteta.


Tabata ubrzava vaš metabolizam  anaerobnim i aerobnim vježbanjem, što ga čini dobrom vježbom za sagorijevanje masti.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Svakodnevno pijte zeleni sok


Studije su otkrile da konzumiranje lisnatog zelenila koje se često nalazi u mješavinama zelenog soka može pomoći smanjenju rizika od razvoja dijabetesa i poboljšanju kolesterola.


Zagovornici zdrave hrane kažu da konzumiranje zelenog soka pomaže uklanjanju toksina iz tijela, iako nema čvrstih znanstvenih dokaza koji bi pokazali da je to istina.


Bez obzira na to, zeleni sok je još uvijek dobar način da dobijete dodatnu dozu povrća.