PITANJE ČITATELJA

Kako ozeleniti betonski zid? Imamo nekoliko savjeta za pravu zelenu oazu

Jelena Sedlak

Foto: iStock

Foto: iStock

Izaberite želite li biljke koje će se same pričvrstiti za zid, kao što je primjerice bršljan ili će trebati potpornje“Kako da uz pomoć biljaka sakrijem ružan visoki potporni betonski zid koji dijeli susjeda od mene?”, pita naša čitateljica iz Viškova.


Sve vrste vanjskih zidova čuvaju našu privatnost i dobri su kao zaštita od neželjenih pogleda, međutim, nisu uvijek lijepi. Ako na takav bezličan i zapravo ružan betonski zid postavite držač za biljke i ozelenite ga, dobit ćete sasvim drugi prizor. No, najprije morate obratiti pozornost na nekoliko stvari.


 
* Odaberite biljke koje će uspijevati na strani svijeta na kojoj je okrenuta ograda, odnosno zid, jer nije svejedno hoće li biljke biti izložene sjevernoj ili južnoj strani i hoće li biti osunčane ili u sjeni. Zid okrenut ka jugu ljeti zna biti jako zagrijan.


* Nemojte saditi biljke koje će vremenom narasti više od visine zida.


* Pripremite zemlju u koju ćete posaditi biljke, jer kraj zida zemlja je često suha i siromašna.


* Izaberite želite li biljke koje će se same pričvrstiti za zid, kao što je primjerice bršljan ili će trebati potpornje. Ili se jednostavno opredijelite za biljke koje će se uz zid osjećati dobro, kao što je primjerice ruža penjačica.


Mnogo je biljaka koje se mogu uzgajati uz vertikalne zidove. Loza, grmlje i drveće uglavnom su idealni izbor. Grmovi ruža penjačica će voljeti južni zid i njegovu toplinu, a idealne sorte su: »Mermaid«, »Alberic Barbier » i »Madame Gregoire Stachelin«.


 


Od voćnih sadnica ovaj položaj će voljeti citrusi, dok će kruške i breskve u špalirskom uzgoju kraj osunčanog zida uživati u umjerenijoj klimi. Topli i osunčani zidovi idealni su za grožđe, kivi i smokve. Od cvjetnica koje se vole penjati na zid možete birati između jasmina, visterije, kozje krvi ili tekome. Sve su one dekorativne i mirisne biljke. U primorju i na otocima možete posaditi i bugenviliju ili koraljnu lozu, (Coralita), koju kod nas nazivaju još i pčelinji grm ili vinova loza San Miguelito, vrstu cvjetnice trajnice, koja je porijeklom iz Meksika, a ima ružičaste ili bijele cvjetove.


Penjačice za sjenovite, hladnije položaje su: hortenzija penjačica, engleski bršljan, peterolisna lozica, čokoladna lozica i slične.
Očekujte da ćete morati pripomoći s potpornjima čak i kod najvještijih penjačica.