Njemačka kampanja za zdrava leđa

Kako fora. Stručnjaci su otkrili u koje je doba dana najbolje kupovati cipele

Hina

Foto: Pexels, Alexandra Maria

Foto: Pexels, Alexandra Maria

Pogrešno doba dana može negativno utjecati na njihovu udobnost i dovesti i do bolova u leđima.Stopala se mijenjaju tijekom dana te postaju duža i šira kako dan odmiče. Zato stručnjaci kažu da je bolje kupovati cipele popodne nego ujutro.


Njemačka kampanja za zdrava leđa (AGR) poziva potrošače da izbjegavaju kupovinu cipela u pogrešno doba dana jer to može negativno utjecati na njihovu udobnost i, što je još važnije, između ostalih problema dovesti i do bolova u leđima. Također je dobra ideja imati iste čarape koje ćete najčešće nositi s cipelama, prema smjernicama britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).


Dobra cipela omogućit će prirodno savijanje stopala i mekoću na kritičnim mjestima poput pete. Potplat bi trebao biti fleksibilniji, a ne izrađen od tvrdog materijala, kažu stručnjaci.
Ako nosite uloške zbog ravnih stopala ili drugih komplikacija, nije loše ponijeti ih sa sobom u trgovinu radi probe. Trebali biste birati samo cipele s ulošcima koji se mogu izvaditi kako biste ih mogli zamijeniti svojim medicinskim ulošcima.


Po pitanju veličine obuće, liječnici kažu da biste trebali nastojati imati dovoljno prostora na vrhu cipele – barem koliko je širok jedan prst. Prstima je potreban dodatan prostor kako bi mogli kliziti naprijed kada hodate nizbrdo. Također je važno da peta u cipeli stoji čvrsto.


Ako imate problem s vrtoglavicom, trebali biste izbjegavati cipele s vrlo mekim potplatom jer one u slučaju pojave vrtoglavice mogu situaciju samo pogoršati.