Svaki početak je težak

Jednostavno do savršenog obroka: 7 savjeta za potpune početnike u kuhinji

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako vam se kuhinja čini velikim izazovom, ne očajavajte. Svi moramo odnekud početi.Svi oni koji su se po prvi puta pronašli u samostalnom životu gdje je sve novo, neistraženo, čudno i puno pravila, znaju kako je teško početi kuhati. Kada kažemo “kuhati”, mislimo na fina i ukusna jela koja su korak dalje od prebacivanja paniranih proizvoda u vruće ulje.


Ako vam se kuhinja čini velikim izazovom, ne očajavajte. Svi su počeli malim koracima, a mi vam donosimo sedam savjeta koji bi vam mogli dobro doći na početku vaše kulinarske karijere.


Crveno meso


Početnici se često muče s pripremom dobrog odreska koji, čak i kada je vrlo jako pečen, ne bi trebao biti suh. Ako vam se to dogodilo i želite izbjeći istu situaciju drugi puta, zamotajte meso u aluminijsku foliju i pustite ga da “sjedi” pet minuta. Tako će se svi sokovi sjediniti prije nego li ga narežete.


Dajte sastojcima zraka
Česta je greška pretrpavanje tave mnoštvom namirnica kojima je potrebno mjesta da “dišu”. Zašto? Zato jer kada pretrpate tavu, toplina se ne raspodijeli na jednake dijelove i vaše će se namirnice različito skuhati što će naveliko utjecati na konačni okus. Namirnice dodajte postepeno i nemojte ih sve trpati na gomilu.


Foto: iStock


Začini


Iako je fora gledati vrhunske kuhare koji “odokativno” bacaju naizgled svakakve začine u svoje obroke, za početak je važno usporiti. Upoznajte prvo svoje začine jer pogrešnim kombinacijama, možete pogoršati jelo.


Prekuhana jaja


Iako se jaja smatraju najjednostavnijim obrokom kojeg možete pripremiti, postoji nekoliko trikova kako da ona ispadnu što bolja. Ako pripremate kuhana jaja, važno je da ih ne prekuhate. Mom’s Blog Society savjetuje da nekoliko minuta prije nego su jaja gotova, jednostavno isključite štednjak i pustite ih da se još malo kuhaju.


Začinsko bilje


Odličan savjet zbog kojeg vam se neće dogoditi da biljke koje sjeckate po dasci završe po čitavom kuhinjskom pultu. Prije nego li složite bilje za rezanje, posolite dasku. Nemojte, naravno, pretjerati da vam biljke ne bi ispale previše slane nego rasporedite prstohvat soli po površini daske i tako će biljke neće “letjeti” svugdje dok ih režete.


obrok

Foto: iStock


Kipuća voda


Oprečno uvriježenom mišljenju, dodavanje soli u vodu neće smanjiti njezinu točku ključanja. Ali, može dodati bolji okus vašoj pašti. Dodajte jednu do dvije jušne žlice soli u veliki lonac, promiješajte i onda kada prokuha, dodajte paštu. To je vrlo jednostavan način da podignete okus vašeg obroka na novu razinu.


Umak


Nastavno na prethodni savjet kod kuhanja pašte, iskoristite vodu koja vam je ostala nakon što ste ju procijedili. Voda u kojoj se kuhala pašta može biti odličan dodatak umaku kojeg ste osmislili jer će pojačati okus, a usput vam može pomoći i razrijediti umak ako ste pretjerali s nekim od sastojaka.


Foto: iStock