3 sastojka

Jednostavna metoda za uklanjanje tragova ulja s boca. Rezultat je zapanjujući

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

To možete jednostavno učiniti uz sastojke koje imate u kuhinji

Maslinovo ulje obično se prodaje i skladišti u tamnim staklenim bocama koje tako osjetljiv proizvod štite od vlage, neugodnih mirisa, sunčeve svjetlosti i naglih promjena temperature.


No, znamo da je ulje masna tvar koju je prilično teško ukloniti s tkanina i površina, a također ostavlja tragove masnoće na staklenoj bočici u kojoj se nalazi.


Ako bocu želite ponovno upotrijebiti u druge svrhe ili ju ponovno napuniti uljem, bitno je da je dobro očišćena i savršeno odmašćena.


Pothvat se može činiti još težim ako pomislite da boca ima usko grlo i ne možete ju oprati trljajući spužvom, kao što ste to navikli činiti s posuđem i tavama.


Kako biste očistili unutrašnjost vaše boce i uklonili sve tragove ulja, trebat će vam:


  • vruća voda
  • sok od limuna
  • nekuhana riža (alternativno, možete koristiti krupnu sol)

Napunite bocu vrlo vrućom vodom, koja će dovesti do toga da se masnoća podigne prema grlu boce, i ispraznite sav sadržaj.


Ovaj prvi korak možete ponoviti čak dva ili tri puta, ako primijetite da se tako skidaju brojni tragovi masnoće.


Nakon što se boca isprazni i uklone najvažniji ostaci ulja, ulijte u nju sok od limuna (pomažući se s lijevkom), dobro zatvorite čep i snažno protresite kako biste osigurali da tekućina dopre do svih unutarnjih površina boce.


Sok od limuna sadrži limunsku kiselinu koja ima svojstva odmašćivanja i koja će vam stoga pomoći da uklonite sve tragove ulja iz boce.


Nakon prvog protresanja samo s limunovim sokom, dodajte malo sredstva za pranje posuđa i šaku nekuhane riže (ili grube soli) u bocu: potonje će djelovati kao “abraziv” na površini boce i pomoći će eliminirati masnoću koju ne možete dohvatiti spužvom.


Ponovno protresite, pustite da se deterdžent zapjeni i rižu da sastruže ulje sa stijenki boce, zatim ostatak boce napunite vrućom vodom i ostavite da odstoji cijeli dan.


Nakon dvadeset i četiri sata ispraznite bocu zadnji put i isperite je tekućom vodom, koristeći četku da uklonite i posljednje ostatke prljavštine.