Držanje je bitno

Iznenadit ćete se kada otkrijete da ste vjerojatno uvijek uzimali tablete na pogrešan način

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Držanje je temeljno za pravilnu apsorpciju tableta i lijekovaNovo istraživanje otkrilo je kako držanje tijela može utjecati na to koliko brzo naše tijelo apsorbira lijekove.


Kada uzmete tabletu, ona započinje dugo putovanje unutar našeg želuca, dolazi do crijeva i zatim u krvotok. Međutim, njezina apsorpcija može biti otežana ovisno o položaju, do te mjere da može biti potrebno više od sat vremena za njezinu apsorpciju.


Riječ je o nedavnom istraživanju koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins, koji su proučavali kako se pilule i tablete otapaju u ljudskom želucu i kako se zatim oslobađaju u crijevima.
Istraživači su razvili model, nazvan StomachSim, koji može izvesti realističnu simulaciju ljudskog želuca. Miješanjem fizike s biomehanikom i mehanikom fluida, StomachSim bi oponašao ono što se događa u želucu tijekom probave hrane ili, u ovom slučaju, lijekova.


Većina tableta ne počinje djelovati sve dok želudac ne izbaci njihov sadržaj u crijeva. Stoga, što je tableta bliže zadnjem dijelu želuca, to se brže počinje otapati i isprazniti svoj sadržaj u dvanaesnik, prvi dio tankog crijeva.


U tom smislu, držanje je temeljno, utječući i na gravitaciju i na prirodnu asimetriju želuca, za pravilnu apsorpciju lijekova.


Istraživači su, testirajući četiri različita položaja, zaključili da se uzimanje tableta dok ležite na desnoj strani pokazalo najboljim položajem, omogućujući da se tablete pošalju u najdublji dio želuca i postigne 2,3 puta veću stopu otapanja.


Čak i brže od uspravnog držanja.


Osim toga, istraživači su također simulirali apsorpciju tableta kod ljudi s gastroparezom, stanjem u kojem oštećeni živci ili oslabljeni želučani mišići zaustavljaju ili usporavaju pravilno pražnjenje želuca.


Pokazalo se da je utjecaj želučane bolesti na otapanje lijeka sličan utjecaju držanja, što naglašava koliko je značajna razlika između držanja.