Stup kuhinje

Izbjegavajte 3 uobičajene pogreške kako vam luk ne bi proklijao: Potrajat će 6 mjeseci

Šarlota Brnčić

Foto Pexels

Foto Pexels

Uz malo pažnje možete uživati u njemu kao da ste ga kupili dan ranijeLuk je, kao što znamo, jedan od stupova naše kuhinje i koristi se u bezbroj različitih recepata.


Iz tog razloga, dobra je praksa uvijek ga imati kod kuće za začinjavanje salate, brzo prženje ili čak pripremu dobre juhe.


Ukratko, mogućnosti je mnogo, ali sve one pretpostavljaju da imate hrskavi i svježi luk. Izbjegavanje ove tri vrlo česte pogreške omogućit će vam da ga koristite do 6 mjeseci nakon što ga kupite:
 


1. Čuvate ga u hladnjaku


Suprotno onome što možda mislite, čuvanje u hladnjaku je loša ideja. Luk jako upija vlagu iz okoline i ako ga stavite u hladnjak vrlo brzo će se pokvariti.


Idealno okruženje za dugotrajnost luka je prozračeno, suho i hladno mjesto. Ventilacija je ključni aspekt jer zahvaljujući mogućnosti izmjene vlage s okolinom, luk neće razviti plijesan.


 


2. Ostavite ga u plastičnoj vrećici


I zapravo, u tom smislu, još jedna pogreška koju ne smijete napraviti je ostaviti luk u plastičnoj vrećici.


Čak i ako ga držite izvan hladnjaka, plastika blokira cirkulaciju zraka i uzrokuje nakupljanje vlage na vašem dragocjenom povrću.


Za to je dobro koristiti mrežastu vrećicu koju možete ponovno koristiti kao vrećicu za kupnju kada pravite zalihe povrća i gomolja.


Ako luk planirate vrlo brzo iskoristiti, onda ga možete staviti i u zdjelu ili smočnicu, samo da je dovoljno prozračna.


 


3. Luk ostavite pored krumpira


Na kraju, još jedna česta pogreška je staviti luk pored krumpira. Naš dragi luk nažalost, osim vlage, ispušta i etilen, što dovodi do klijanja krumpira.


Trebali biste ih čuvati na dva različita mjesta, ali možete uštedjeti prostor u smočnici tako da češnjak stavite zajedno s lukom s obzirom da im odgovara isto hladno, prozračno i suho okruženje.


Na kraju, u slučajevima kada koristite pola glavice luka ili napravite više kockica nego što je potrebno, znajte da ga u tom slučaju možete bez problema držati u hladnjaku ili direktno zamrznuti.


Međutim, cijeli luk, nikada, baš nikada se ne smije zamrzavati.


Izbjegnete li napraviti ove tri male greške, luk ćete uvijek biti hrskav i svjež, kao da ste ga kupili dan ranije.