»TIMELESS« KOMADI

Dizajnerica nakita Iva Viljevac predstavlja novu kolekciju: “U 2022. ulazim na velika vrata”

Ivana Kocijan

Foto: Karmen Poznić

Foto: Karmen Poznić

"Nova kolekcija je konačno dočekala svjetlo dana i moram priznati da mi je najdraža dosad. Okej, priznajem, svaka nova kolekcija mi je uvijek najdraža", kaže dizajnericaIva Viljevac, zagrebačka dizajnerica nakita čiji radovi oduševljavaju ljubiteljice minimalizma, predstavila nam je svoju novu kolekciju koju je pripremala godinu dana.


Novu ste kolekciju pripremali godinu dana. Što donosi?


– Tako je, ideja je nastala prije više od godinu dana. Nevjerojatno je koliko cijeli proces stvaranja traje. Nova kolekcija je konačno dočekala svjetlo dana i moram priznati da mi je najdraža dosad. Okej, priznajem, svaka nova kolekcija mi je uvijek najdraža. Splet okolnosti doveo je do usporavanja realizacije. Kad smo uspjeli smiriti tlo pod nogama i krenuli u planiranje kolekcije, sputala nas je nestašica svega, a porast cijena repromaterijala nikako nam nije išao u prilog.


Na kraju, odvažili smo se na izradu ove posebne kolekcije, ali dugi rokovi u proizvodnji su još jednom pomrsili planove. I tako, godinu dana kasnije, stiže nova kolekcija, baš na vrijeme za Božić. U novoj kolekciji pojavljuje se naš prepoznatljiv isprepleteni motiv, ali u novom ruhu. Mali pomak od klasičnog minimalizma, ali i dalje u okvirima istog. Naša najpopularnija Infinite kolekcija dobiva pojačanje uz malo više »chunky« i »statement« komade. I dalje ostajem pri minimalizmu i nosivim komadima, koji će se lako kombinirati uz druge komade nakita, ako volite slojevitost. Naravno, dovoljno su moćni i sami za sebe. Jedva vam ih čekam pokazati!


»TIMELESS« KOMADI


Koji se sve modeli kriju u novoj kolekciji?
– Svi modeli u novoj kolekciji zamišljeni su kao »timeless« komadi, koji nikada neće izaći iz mode. Tako imamo 3 različita modela ring naušnica. Isprepletene su u dvije varijacije – suptilnije i tanje, većeg promjera te deblje i manje. Poznati »Fishbone earcuff« pretvorili smo u presladak »Fishbone Hoop«, za kojim ćete sigurno poludjeti. Uz naušnice dolazi i kruta narukvica istog motiva. Primijetit ćete da je ova kolekcija zapravo nadogradnja naših najpopularnijih komada. Osim toga, pripremila sam i nekoliko jednostavnih narukvica i ogrlica…


Koje ste materijale koristili? Jeste li s nekima od njih radili prvi put?


– S materijalima ne eksperimentiram, koristim samo provjereno. Tako da je i ova kolekcija izrađena od plemenitih metala i poludragog kamenja. Nakit je izrađen od 925 srebra koje je zatim pozlaćeno, od riječnih bisera i malahita.


Što biste izdvojili kao vama najdraži, po nečemu najposebniji komad nakita iz nove kolekcije?


– Ne mogu izdvojiti najposebniji jer, iskreno, opsjednuta sam svakim komadom iz nove kolekcije (haha). Ali mogu izdvojiti komad za koji vjerujem da bi mogao postati novi najtraženiji komad. To su »Chunky Infinite Hoops« naušnice, dostupne u srebru i žutoj pozlati. Razmišljajući o novoj kolekciji vodila sam se svojim preferencijama, kao i obično. Shvatila sam da mi u ponudi nedostaju klasični ringovi koji se mogu nositi na sve. Naravno, nisu smjeli biti potpuno klasični, pa sam samo odlučila uvećati i podebljati »Infinite Hoopove« koji su već dostupni u ponudi oko 2 godine. »Chunky Infinite Hoops« su kvalitetne »statement« naušnice koje će se nositi godinama.


iva_viljevac

Foto: Karmen Poznić


IMAM BEZBROJ IDEJA


Što vam je bila inspiracija za novu kolekciju?


– Uvijek kada stvaram novu kolekciju, inspiriram se željama i prijedlozima kupaca, kao i onime što bih ja nosila. Sve što izradim, uvijek ću i sama nositi. Htjela sam napraviti komade koji će biti nosivi na sve kombinacije i za sve prilike. Nešto što će biti dovoljno samo za sebe, a uz to se i lako kombinirati uz druge komade nakita.


Je li vam, s obzirom na trenutačnu pandemijsku situaciju, bilo teško pronaći nadahnuće za nove radove?


– Nikako. Pandemija ne može utjecati na kreativu u meni. Ideja imam bezbroj, svaki dan sine mi minimalno jedna nova ideja, ali nažalost ne mogu ih sve realizirati (još).


Poznato je da ste ljubiteljica minimalizma i jednostavnosti, što se vidi i u vašim radovima. Kakav nakit birate za sebe?


– U pravu ste, volim jednostavan nakit, pa upravo takav i dizajniram. Ponavljam se, ali – nikada ne bih izradila nešto što i sama ne bih nosila. Moj rad u potpunosti predstavlja mene. To sam ja, to je dio moje osobnosti, mog stila, mog vremena, truda i znanja. Teško mi je to objasniti, ali jednostavno bi se kosilo s mojim načelima da izradim nešto što mi se samoj ne sviđa samo zato što je to trend. Pratim trendove, ali nikako im ne podliježem, pa ćete primjetiti da svojim minimalizmom vješto odolijevam nekim postojećim trendovima u svijetu nakita. Oni koji prate moj rad sigurno su primijetili da su moje kolekcije stalne. Kad kreiram nove komade nakita, bitno mi je da stvorim nešto bezvremenskog dizajna. Jako mi je drago vidjeti da je kolekcija koju sam napravila prije 5 godina i danas jednako tražena.


Foto: Karmen Poznić


SVE RADIM OD SRCA


Radite li na još nekim novim projektima?


– Dva velika projekta su u tijeku, a jako brzo otkrit ću o čemu se radi. Jako mi je žao što sada ne mogu sve izbrbljati, ali pitajte me u siječnju. Planova je nikad više i to me jako veseli i pokreće. Ulažem sve svoje vrijeme, energiju i kreativnost u ono što vam spremamo. Radi se od jutra do mraka, ne mirujem. Ne smijem još otkriti o čemu se radi, ali mogu reći da novosti dolaze i prije nego ste mislili.


U potpunosti ste se predali svojoj strasti prema dizajniranju nakita. Što vas najviše ispunjava u tom procesu?


– Volim vidjeti rezultat rada svojih ruku. Ja u svoj nakit dajem sebe. Mnogi ne znaju, ali ja sudjelujem u cijelom procesu, od dizajniranja, izrade, marketinga, prodaje, a nekad čak i transporta kad je nužno. Svjesna sam da tako neće moći zauvijek i sretna sam što sam stvorila svoj mali krug ljudi bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće, ali eto, i dalje moram imati situaciju pod kontrolom. Ne znam mogu li riječima opisati sreću koju osjetim kad mi se kupac vrati, kad mi uputi lijepu riječ, konstruktivnu kritiku, kad pričamo i kad slušam njihove ideje i želje. Cijeli proces od početka do kraja me ispunjava, a budite sigurni da sve radim odsrca.


U jednom ste intervjuu izjavili da imate puno ambicija za budućnost i da želite rasti. Želite li se možda okušati u dizajniranju nečeg drugog osim nakita?


– Tako je, imam velike ambicije i želju za rastom. S obzirom na to da sam »ziherašica«, volim završiti jedno, pa tek onda započeti drugo kad utvrdim da je ono prvo na stabilnim nogama. Trenutačno se još razvijam u svijetu nakita i zasad planiram razvoj na tom polju. Ipak, kao da ste znali da me zanima još nešto. Inače sam jako kreativna, svašta izrađujem sama, to me opušta. Jednog dana voljela bih se okušati u cvjetnom dekoriranju, dizajniranju dekoracija za dom, i još svašta nešto. Popis je dug, a život je kratak.


Foto: Karmen Poznić


NE PODNOSIM NEIZVJESNOST


Iza nas je još jedna izazovna godina. Što su za vas bili najveći izazovi u 2021. godini?


– Godina je bila izazovna u svakom smislu riječi, i poslovno i privatno. Zateklo nas je nešto potpuno novo, neočekivano i neizvjesno. Osobno, neizvjesnost ne podnosim. To je nešto s čime se teško nosim, pa je samim time vrijeme koje je pred nama za mene dodatni izazov. U poslovnom smislu, koronakriza nikako mi nije išla na ruku. S obzirom na krizu, negdje se moralo »rezati«, tako da je poseban izazov za mene kao poduzetnicu bio – ostati prisutna uz minimiziranje troškova marketinga. Iskreno, nadam se boljoj 2022. godini.


Proteklih ste godinu dana puno radili, stvarali, kako biste u 2022. godinu ušli u stilu, punim plućima. Kakve su vam želje za novu godinu, što poslovne, što privatne?


– U 2022. godinu ulazimo na velika vrata. Nakon što sam se raspričala, možda već nešto možete naslutiti. U pripremi je sljedeći logičan slijed mog poslovanja, podižemo priču na višu razinu i planiramo rast. Moje uzbuđenje je ogromno, čak toliko da znam poskočiti od sreće, zapjevati i zaplesati koliko me vesele novosti koje ću vam predstaviti jako brzo.


Foto: Karmen Poznić