Tri su glavna krivca

Primijetili ste mrske rupice na odjeći? Možda ovaj put nisu krivi moljci

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Ako u kući niste primijetili pojavu moljaca, vrijeme je da uzrok potražite negdje drugdje

Kada otkrijemo rupice na odjeći uvijek ćemo okriviti moljce. No, nisu moljci jedini uzročnik ove mrske pojave.


Postoje tri razloga (izuzev moljaca) zbog kojih se na odjeći mogu pojaviti rupice. Najčešći uzročnik je naša vlastita neopreznost, ali i perilica za rublje.


 


View this post on Instagram

 


A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)Druga odjeća u perilici za rublje


Često bez razmišljanja ubacimo odjeću u perilicu i sve peremo zajedno. No, pojedini komadi su osjetljivi na, primjerice, patente koji znaju u pranju zahvatiti drugu odjeću i tako pokidati niti i napraviti rupicu koja se možda na prvu ne vidi, no materijal je oštećen i samo je pitanje vremena kada će se oštećenje vidjeti.


Tanku i osjetljiviju odjeću uvijek perite odvojeno. To znači da odjeću koja ima patente ili bilo koje detalje koje mogu zahvatiti materijal, perete s otpornom odjećom.


 


View this post on Instagram

 


A post shared by Aimee Song (@aimeesong)Provjerite perilicu za rublje


Drugi uzrok može biti sama perilica. Naime, tijekom vremena se bubanj, ali i otvor mogu oštetiti te za dotična oštećenja može zapeti odjeća. Najbolji način da provjerite je li bubanj ima oštrije dijelove, je unutrašnjost perilice proći s tankim najlonkama. Isto učinite i s otvorom i vratima. Ako na najlonkama nema oštećenih rubova, vaša perilica nije uzročnik.


Svakodnevno neoprezno nošenje


Kao što smo naglasili, veoma često razlog je i naša neopreznost. Majicu uhvatimo patentnom, zakačimo se negdje u prolazu, povučemo materijal satom ili narukvicom… U početku se rupica ne mora vidjeti, no čim je materijal “načet” pitanje je vremena kada će se početi odvajati.