Pa, što čekate?

Istraživanje Sveučilišta Ohio potvrdilo najpoznatiju izreku o zdravlju

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Jabuka ima i druge tvari koje poboljšavaju zdravlje naših arterija.Stara poslovica “jabuka na dan tjera liječnika iz kuće van” vrijedi više nego ikad! Istraživanje sa Sveučilišta države Ohio zapravo je pokazalo da konzumiranje jabuke dnevno smanjuje učinke LDL kolesterola, (onog “lošeg”) na naše arterije, za čak 40% .


S druge strane, takozvani “dobar” HDL kolesterol iznimno je važan. Čovjek ga uglavnom proizvodi autonomnom biosintezom, a posebno potiče rast i diobu stanica, nužan je za razvoj embrija i osnovna je tvar za sintezu steroidnih hormona.


Financirano od strane Apple Product Research and Education Council, istraživanje je provedeno na uzorku od 51 zdrave odrasle osobe, nepušača, u dobi od 40 do 60 godina, koji nisu bili redoviti konzumenti jabuka ili dodataka prehrani koji sadrže polifenole ili druge koncentrate.
Kako bi mogli provesti komparativnu studiju, tijekom 4 tjedna u kojima se istraživanje odvijalo, njih 16 jelo je jednu jabuku Red ili Golden Delicious dnevno, dok je 17 dobilo kapsule koje sadrže 194 ml polifenola, a njih 18 placebo.


Ekstrakt polifenola zabilježio je značajan rezultat, ali manji od onog dobivenog iz voća. To znači da jabuka ima i druge tvari koje poboljšavaju zdravlje naših arterija ili da se polifenoli bolje apsorbiraju u tijelu ako se unose hranom.


Istraživanja su također pokazala da jabuke imaju pozitivne učinke na antioksidanse prisutne u slini, što ima pozitivne implikacije na zdravlje naših zuba.