Ljetna delicija

Imamo recept za fantastičnu Cezar salatu. I ne, svoje ime ne duguje rimskom vladaru

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Do 1940-ih Cezar salata postala je stalna ponuda u restoranima diljem svijeta

Cezar salata je jednostavna salata koja postoji nešto više od stotinu godina, te nema poveznice sa poznatim rimskim vladarom, već svoje postojanje duguje ugostitelju talijanskog porijekla koji se zvao Cesare Cardini.


Priča glasi kako je Cesare 1924. godine, u doba američke prohibicije i zabrane posluživanja alkohola, svoj restoran Caesar’s preselio iz Kalifornije u Meksiko kako bi mogao nastaviti posluživati alkohol bez straha od zakonskih kazni.


Njegov restoran toliko je dobro poslovao da se često dogodilo da jednostavno nije bilo više hrane za poslužiti, a jednog užurbanog vikenda, kad se dogodila jedna od nestašica, sakupio je što je mogao iz smočnice i obližnjih trgovina i svojih ormara, te je kuharima kazao da sve pomiješaju.


Deset godina kasnije, nakon što je prohibiciji stigao kraj, Cardini se preselio u Los Angeles gdje je radio kao trgovac alkoholnim pićima, no istovremeno je i uspješno patentirao i na tržište plasirao svoj preljev za salatu, koji se sastojao od biljnog ulja, limunovog soka, jaja, maslinovog ulja, vinskog octa, parmezana, soli, češnjaka i tajne mješavine začina.


Do 1940-ih Cezar salata postala je stalna ponuda u restoranima diljem svijeta.


Sad kad znate čitavu priču, pokušajte i sami napraviti ovu jednostavnu a ukusnu salatu.



Sastojci


Za salatu:


  • 280 g jednodnevnog kruha, nasjeckanog na kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica zelene salate, očišćene i nasjeckaneđ
  • 20 g naribanog parmezana

Za dresing:


  • 170 g majoneze
  • 1 i pol žlica svježeg soka od limuna
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 2 fileta inćuna ili žličica paste od inćuna
  • 20 g ribanog parmezana
  • 2 režnja češnjaka
  • Sol i papar po ukusu

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180 °C, a kada se zagrije, na lim stavite kockice kruha te ih polagano i ravnomjerno poškropite maslinovim uljem, te pecite dok ne poprime zlatnosmeđu boju i ne postanu hrskavi. Krutone pecite oko 15 do 20 minuta, te ih na pola okrenite kako bi se jednako ispekli.


U međuvremenu, u većoj zdjeli pomiješajte majonezu, limunov sok, dijon senf, Worcestershire, inćune, češnjak i 20 g parmezana i začinite solju i paprom po ukusu.


Opranu i nasjeckanu salatu stavite u veliku zdjelu, prelijte preljevom, promiješajte da se ravnomjerno prekrije a zatim ubacite krutone i preostali parmezan.


Salatu poslužite odmah. Uslast!