Predstavljanje terana

Vintage by Vinistra: Teran je divlji pastuh kojeg su Istrijani odlučili zajahati

Marija Pajtak

Foto Neven Jurjak

Foto Neven Jurjak

Brojni vinoljupci okupili su se u zagrebačkom hotelu Esplanade

Vinistra se ponovo odlučila na inovativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni. Ovoga puta letvica je podignuta vrlo visoko tako što je održana prva promenadna degustacija odležanih terana.


Ovo prestižno vinsko događanje, simboličnog imena Vintage by Vinistra, okupilo je brojne vinoljupce u zagrebačkom hotelu Esplanade.


Foto Neven Jurjak


Ukupno 19 vinara na jednodnevnom događaju predstavilo je 33 terana, od kojih je najmlađi iz 2019., a najstariji iz 2006., dok su neki od njih višestruki šampioni i osvajači medalja i sve redom poznate vinarije.


S područja Buja i Momjana Kabola, Franković i Kozlović, iz Brtonigle Cattunar, iz Kostanjice Dešković, iz Motovuna i Kaldira Benvenuti vina, Bertoša, Fakin, Tomaz i Valenta, iz Vižinade Deklić, Franc Arman, Gerženić, Pilato, Sosich Wines i Vorić, iz Višnjana Poletti i Brčić, iz Rovinja Dobravac.


Odležani terani


– Autohtone sorte teran i malvazija pozicionirale su Istru kao respektabilnu vinsku regiju i atraktivnu turističku destinaciju.


Kako bismo potvrdili status lidera na domaćem vinskom tržištu i promovirali naše najsnažnije adute, odlučili smo se na nova vinska događanja pod zajedničkim nazivom Vintage, a prvi od njih posvećen je odležanim teranima.


Foto Neven Jurjak


Tako smo željeli naglasiti neotkriveni potencijal ove sorte i najaviti početak ere modernog terana, našeg velikog vina.


Riječ je o najizazovnijoj crnoj sorti u Hrvatskoj, teran je divlji pastuh kojeg su Istrijani odlučili zajahati, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinara i vinogradara Istre.


Udruga danas broji stotinjak članova među kojima su neki vinari višestruko nagrađivani, ali okuplja i vinare koji su tek započeli proizvodnju vina.


Sjajna uvertira u promenadno kušanje bio je inspirativan masterclass pod nazivom “Svijet terana” na kojem su gosti kušali ovo moćno vino u sedam različitih stilova po izboru voditelja masterclassa, poznatog sommeliera Emila Perdeca.


Foto Neven Jurjak


Pomno kreiran jelovnik od sedam ukusnih slijedova osmislila je Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić.


– Iako se teran stoljećima njeguje u istarskim vinogradima, odlučili smo se za moderan pristup pa je masterclass otvoren koktelom teranino spritz kako bi se ova sorta približila široj publici.


Teran je predstavljen u sedam različitih stilova – od pjenušca, finog rosea i svježeg terana do kupaže, potom terana odležanih deset i 18 godina i za kraj destilata terana, istaknuo je Perdec.


Ljekovito vino


Na ovoj su prezentaciji u najboljim istarskim odležanim teranima uživali i vlasnici restorana, voditelji hrane i pića, poznati chefovi, vlasnici vinoteka, sommelieri, enolozi, distributeri vina, predstavnici medija koji prate eno-gastro scenu i brojni drugi ljubitelji dobre kapljice.


Foto Neven Jurjak


Vino Teran autohtona je istarska sorta koja ima karakterističnu rubin-crvenu boju koja pri kružnom okretanju u čaši postaje protkana ljubičastim tonom.


Aroma je fina, izražena i prepoznatljiva, tipičnog voćnog karaktera kod kojeg dominira miris maline. Relativno visok sadržaj ukupnih kiselina i određena nijansa trpkosti, uklopljena u visok ekstrakt daje ovom vinu karakterističan okus punog, jakog, robusnog, ali istovremeno i ugodno sljubljenog vina.


Foto Neven Jurjak


Radi te svojstvene punoće i velike količine polifenola (tanina, antocijana) smatra se i ljekovitim vinom.


Naime, teran je poznat po spojevima antioksidansa, koji, ako se uzimaju svakodnevno, imaju blagotvorno djelovanje na probavni i krvožilni sustav, usporavaju stvaranje kolesterola, a time produljuju život.


Zbog visokog sadržaja željeza u sebi, teran je pogodan i za anemične osobe.