Zdrave i fine

PRAVA VITAMINSKA BOMBA Sedam razloga zašto obožavamo marelice i trebamo ih jesti svaki dan

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Marelice pomažu u očuvanju zdrave probave i zdravlja očiju, sprječavaju rizik od srčanih oboljenja te čine našu kožu lijepom i mladolikomKrenula je sezona marelica, zdravog i ukusnog voća koje je u ljetnim mjesecima glavna zvijezda voćnih kolača i džemova. Osim što su odličnog okusa, marelice su prepune hranjivih sastojaka, vitamina i minerala koji pomažu u očuvanju zdrave probave te pravilnom funkcioniranju organizma.


Ovo su najvažniji razlozi zašto trebamo uvrstiti marelice u našu svakodnevnu prehranu.


1. HRANJIVE I NISKOKALORIČNE


Marelice su izrazito hranjiva namirnica koja sadrži mnoštvo vitamina i minerala važnih za pravilno funkcioniranje organizma. Samo dvije svježe marelice sadrže 34 kalorije, 8 grama ugljikohidrata, jedan gram proteina, 0, 27 posto grama masti, 1,5 grama vlakana te osamo posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, kao i vitamina C te četiri posto preporičenog dnevnog unosa kalija, kao i vitamina E.
Također, marelice su bogat izvor beta- karotena i luteina, bogatih antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.


Marelice je najbolje konzumirati cijele i neoguljene, pošto se u njihovoj kori nalazi veliki broj vlakana i nutrijenata.


2. BOGATE ANTIOKSIDANSIMA


Osim beta- karotena, marelice su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, spojeve koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja te dokazano neutraliziraju slobodne radikale i štite od kroničnih oboljenja.3. POVOLJAN UTJECAJ NA ZDRAVLJE OČIJU


Vitamini A i E koje nalazimo u marelicama važni su za očuvanje zdravlja očiju , a sastojci poput beta- karotena, zeaksantina te vitamina C štite naše oči od oštećenja.


4. ZA ZDRAVU I LIJEPU KOŽU


Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, marelice donose brojne dobrobiti našoj koži: naime, upravo ovi sastojci štite kožu od štetnih vanjskih utjecaja i UV zraka koji izazivaju trajna oštećenja na koži. Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta- karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zrakama.5. ZA ZDRAVU PROBAVU


Marelice su bogat izvor vlakana te pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šalica marelica sadrži 3,3 grama vlakana, one su bogate topivim vlaknima koji su važni za očuvanje zdravih razina šećera u krvi, kao i zdrave razine kolesterola.


6. SADRŽE VISOKU RAZINU KALIJA


Marelice su bogate kaijem, mineralom koji je odgovoran za reguliranje mišićnih kontrakcija i tekućine u tijelu. Samo dvije marelice sadrže četiri posto preporučenog dnevnog unosa kalija, a njegovim adekvatnim unosom možemo spriječiti neugodan osjećaj nadutosti.7. ZA DODATNU HIDRATACIJU ORGANIZMA


Marelice su bogate vodom te zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, tjelesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnom radu srca. Pošto većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija svježeg voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode.


Izvor

Foto: Unsplash


marelice, marelice zdravlje, zdrave namirnice