Prestižna titula

MICHELINOV IZBOR Hrvatska dobila još dva restorana u najpoznatijem gastro vodiču

Edi Prodan

Svoje zvjezdice zadržali su i dosadašnji nositelji Michelinovog priznanja - restorani Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran). Kvarner je bogatiji za nove nositelje oznake Michelinove preporuke - Navis Preluk i Villa Ariston u OpatijiNOVALJA – Presretan sam, ovo je pobjeda čitavog tima predvođenog našim chefom Matijom Bregešom, ali osjećaji su nažalost zbog nedavne pogibije našeg mladog sous chefa Lea Aličevića, kojem također posvećujemo ovo postignuće, pomiješani. Bile su to riječi Borisa Šuljića, karizmatičnog vlasnika hotela Boškinac iz Novalje nakon što je saznao kako je Michelin upravo objavio vijest da je i njegov restoran, uz LD Terrace iz Korčule čiji je pak chef Marko Gajski, postao novim vlasnikom zvjezdice u Hrvatskoj. Mada, s obzirom na sve ono što su u Boškincu poduzimali – prije nešto manje od godinu dana u cijelosti je renoviran – takva se vijest i mogla očekivati.


– Savršenstvo, potpuno zasluženo, Boris Šuljić se i ovog puta pokazao kao sjajni inovator, osoba koja pomiče granice i otvara Novalji, nakon što je to već učinio i sa Zrćem, vrata sasvim novog smjera turističkog razvoja, istaknula nam je nakon saznanja o Boškinčevom zvjezdanom putu Marina Šćiran Rizner, direktorica TZG-a Novalja.


Istaknimo i to da su svoje zvjezdice zadržali i dosadašnji restorani – Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagreb) i Draga di Lovrana (Lovran) – kao i činjenicu da je Kvarner bogatiji za nove nositelje oznake Michelinove preporuke – Navis Preluk i Villa Ariston na opatijskoj Punta Kolovi.
– Raduje me što smo došli do razine koja se smatra zadnjom stepenicom prije dobivanja same zvjezdice. To je uostalom naš dogovoreni put koji itekako promovira naš mladi, talentirani i nagrađivani chef Tino Sinožić, istaknuo nam je zadovoljni vlasnik Navisa Kruno Kapetanović.


A jednaka se sreća događala i na drugom kraju prostora koji omeđuje Opatiju – u Villi Ariston zadovoljna je bila direktorica Cynthia Vučaj.


– Lani kad je kod nas došao novi chef Miro Šobot dogovorili smo se da su naši ciljevi – najviši. Da to naprosto zaslužuje i naša tradicija, ali i tradicija kraja u kojem poslujemo. Ovo je veliko priznanje, ali naravno ne stajemo, idemo dalje prema zvjezdici, naglasila je Vučaj.Kako se moglo pročitati na službenim stranicama Michelina, njegov internacionalni direktor Gwendal Poullennec, je također iskazao zadovoljstvo velikim napredovanjem Hrvatske. Kako i ne bi, kad se u svega tri godine, 2017. godine u veljači prva je hrvatska zvjezdica stigla u rovinjski Monte, stiglo do čak 70 restorana koji nose Michelinovu oznaku. Sedam ih je sa po jednom zvjezdicom, 63 nose preporuke tako da se u sljedećih nekoliko godina može očekivati i do dvadesetak restorana s tom prestižnom zvjezdicom.


– Jesam, ponosan sam na nove Michelinove zvjezdice, posebno zbog toga što su ovog puta stigle na hrvatske otoke, to naše veliko blago. Ono što me dodatno veseli je činjenica da gastronomija na našim otocima u cijelosti preferira lokalne namirnice tako da možemo govoriti o napredovanju i formiranju specifične hrvatske gastro scene, naglasio nam je u kraćem razgovoru ministar turizma Gari Cappelli.


Dodali bismo – tim je više razloga za radost »otočnim zvjezdicama« jer upravo je Cappelli lani pokrenuo inicijativu da se Jadrolinijine trajektne linije u sezonski plovni red pomaknu mjesec dana ranije, na sam početak ožujka.


I na kraju, ma koliko aktualna situacija s virusnim prijetnjama domaćem turizmu generirala nemir, u očekivanju odgovora iz Njemačke hoće li se ili ne održati jedan od najznačajnijih turističkih sajmova, onaj u Berlinu, o čitavoj se ovoj lijepoj priči referirao i direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


– Iznimno smo ponosni što Hrvatska od danas ima ukupno sedam restorana s prestižnom zvjezdicom. Hrvatska se i na ovaj način dokazuje kao zemlja vrhunske gastronomske ponude koja u današnje vrijeme postaje sve važnijim motivom dolaska, ali i povratka gostiju. Siguran sam i u odlične promotivne efekte svih Michelinovih oznaka koje nam ujedno mogu poslužiti i kao poticaj u daljnjem razvoju i njegovanju naših autohtonih okusa, zaključio je Staničić.


Vrhunski kuhari i namirnice


​Michelinov izbor hrvatskih restorana ove godine odražava pozitivne trendove na hrvatskoj gastronomskoj sceni, i to ne više samo na obali ili Zagrebu, nego i u cijeloj zemlji. S ukupno 70 restorana u vodiču, hrvatska se kuhinja razvija i poboljšava, posebno zahvaljujući velikoj energiji i znanju kuhara koji se u pripremanju hrane posebno koncentriraju na odabir najboljeg, lokalno uzgojenog mesa i povrća kao i najsvježijih plodova mora koji dolaze od malih, lokalnih ribara, istaknuo je direktor Gwendal Poullennec.


Rodio se Luka Bregeš!


Kad te ide – ide. Uz veliko zadovoljstvo što je Boškinac postao dio elitnog Michelinovog društva, njegov chef Matija Bregeš će petak 28. veljače pamtiti po još jednoj, koliko god da je on najzaslužniji za ovaj uzlet ponajboljeg hrvatskog restorana, još i daleko većoj sreći – na svijet je oko 15 sati došao Luka, prvi sin njega i supruge Sare.