Recept

Jeste li jeli humus? Ako niste, isprobajte najzdraviji namaz na svijetu

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: Unsplash

Ova poslastica koju svojataju i Libanonci i Izraelci sadrži željezo, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Većina sastojaka u originalnom humusu koriste se stoljećima u Turskoj i arapskim zemljama, a pojedini stručnjaci smatraju kako humus vuče korijene iz Sirije.



Humus je namaz koji se obožava diljem svijeta. Krasi ga bogat okus, hranjivost i niska kalorijska vrijednost. Pravi se od slanutka koji je veoma zdrav jer ne sadrži kolesterol i zasićene masti. Bogat je proteinima i omiljeno je jelo među vegetarijancima.


Slanutak je djelotvoran u sprječavanju nagomilavanja kolesterola u krvnim žilama, a regulira i razinu šećera u krvi te sadrži i dosta omega-3 masnih kiselina koje su odlične za održavanje rada srca.


Ova poslastica koju svojataju i Libanonci i Izraelci sadrži željezo, vitamin B6, mangan, bakar, folnu kiselinu i amino kiseline. Većina sastojaka u originalnom humusu koriste se stoljećima u Turskoj i arapskim zemljama, a pojedini stručnjaci smatraju kako humus vuče korijene iz Sirije.


Sastojci:


800 gr slanutka4 žličice paste od sezama – tahini2 češnja češnjaka1 žličica morske soli6 žlica maslinovog ulja3 žlice soka od limuna, Prstohvat kajenskog mljevenog papra ili kuminaPrstohvat mljevene crvene paprike

Upute za pripremu:


Slanutak stavite u vodu i pustite ga da odstoji preko noći. Kuhajte ga oko sat i pol. Kada se skuha ubacite ga u blender ili upotrijebite štapni mikser za usitnjavanje. Dodajte češnjak, sol, a zatim maslinovo ulje, limunov sok i tahini.Kada smjesa postane kompaktna i jednolična, humus je gotov.

Prilikom serviranje možete ga ukrasiti svježim peršinom i žličicom maslinovog ulja.