Cheescake s višnjama i tofuom/Unsplash
Zbirka jela nastala u vrijeme izolacije prepuna je ideja za pripremu ukusnih, zdravih, a jednostavnih i jeftinih jela te će sigurno potaknuti ljubitelje dobre hrane na eksperimentiranje u kuhinji
povezane vijesti
Zbog pandemije COVID-19 protekla smo dva mjeseca promijenili neke svoje životne navike i prilagodili se drukčijem načinu života. Pohađali smo webinare, čitali knjige, gledali serije i filmove, više se družili s obitelji, imali vremena za sebe, pa i ponešto od onoga što inače ne stignemo obaviti.
Mnogi su u vremenu ograničenih mogućnosti odlučili iskoristiti vrijeme za učenje i isprobavanje novih vještina, a Ines Kolenko, Sanja Puškaš, Nikolina Čunko, Anita Petrović, Vedrana Zupanič i Ana Matorić vrijeme u izolaciji iskoristile su za kuhanje svojih omiljenih jela, pa je tako nastala Izolacijska kuharica, prepuna ideja za ukusna i zdrava jela, koji će zasigurno potaknuti ljubitelje dobre hrane na eksperimentiranje u kuhinji i isprobavanje novih recepata.
– Kuharica neodoljivim jelima poziva sve da se odvaže na kulinarsku pustolovinu te kroz jednostavnu i brzu pripremu jela uživaju u ukusnim i zdravim rezultatima svojega rada. Namijenjena je i početnicima i majstorima, a svi koji se odluče na pripremu nekog jela, nesumnjivo će joj se uvijek vraćati, toliko je zarazna, navode članice udruge Prijatelji životinja, na čijoj web stranici se kuharica može besplatno preuzeti u PDF formatu.
Autorice kuharice dodaju i da nas je novonastala situacija navela da dobro preispitamo svoje životne izbore te kako oni utječu na svijet u kojem živimo i na bića s kojima ga dijelimo. Malo je onih kojima je dobrodošla izolacija i boravak kod kuće, no ipak, najviše koristi od toga imao je – naš planet.
Naan kruhići s češnjakom
Sastojci:
- 3 šalice brašna (2 šalice glatkog pšeničnog i 1 šalica pirovog brašna)
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica soli, 1/2 žličice šećera
- 1 šalica tople vode 3 žlice maslinovog ulja
Priprema
U šalicu s toplom vodom dodati šećer i kvasac te ostaviti 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Za to vrijeme u zdjeli pomiješati brašno i sol, dodati aktivirani kvasac u vodi i lagano mijesiti. Dodati ulje i 10 minuta na radnoj plohi mijesiti tijesto. Dobit ćete glatko, pomalo žilavo tijesto.
Prebaciti u zdjelu i pokriti čistom krpom te ostaviti sat vremena da miruje. Izrezati tijesto na jednake dijelove i od svakog oblikovati kuglicu te ostaviti još da odmaraju. Svaku kuglicu razvaljati na lagano pobrašnjenoj podlozi, zatim posipati malo narezanog češnjaka, a može se dodati i malo mladog luka i peršinovog lista, pa valjkom utisnuti.
To se treba napraviti s obje strane. Peći na jako ugrijanoj tavi, bez ulja. Kada se peče druga strana, ovu prvu već pečenu stranu treba lagano premazati biljnim maslacem.
Okruglice od leće
Sastojci:
- 250 g crvene leće
- 1/2 tikvice
- 1/2 poriluka
- malo peršina
- 1 mrkva
- 1 kupus
- začini po želji
- krušne mrvice
Priprema:
Za okruglice prvo dobro isprati crvenu leću pa staviti da se namače barem pola sata. Dok se leća namače, pripremiti povrće – tikvicu, poriluk, peršin, mrkvu i kupus.
Povrće usitniti pa pirjati na tavi te dodati začine po želji. Leću procijediti i ubaciti u multipraktik/sjeckalicu zajedno s povrćem i sve izblendati u smjesu.
Umjesto sjeckalice može se koristiti blender (paziti da se ne izblenda previše) ili sve dobro promiješati i gnječiti rukama kada se ohladi.
Dodati začine i dvije šake krušnih mrvica. Dobro sve izmiješati te formirati okruglice. Peći u vrelom ulju, na srednje jakoj vatri dok ne porumene.
Cheesecake s višnjama
Sastojci:
- 150 g mljevenih keksa
- 50 g kokosovog ulja
- 1 staklenka kompota od višanja
- 6 žlica agavinog ili rižinog sirupa
- 4 + 2 žlice kukuruznog škroba
- 500 g svježeg tofua
- korica i sok 1 limuna
Priprema:
Mljevene kekse izmiješati s kokosovim uljem i utisnuti u kalup na papiru za pečenje. Peći u pećnici 10 min na 160 °C. Staviti tofu, sok i ribanu koricu limuna, sirup i 4 žlice škroba u blender i dobro izblendati.
Smjesu preliti preko pečene podloge i peći još 25 minuta na 160 °C. Ocijediti sok od višanja iz kompota u posudu i kuhati. Kada lagano zakipi, dodati 2 žlice razmućenog škroba i 2 žlice agavinog sirupa ili rižinog slada.
Maknuti posudu u stranu i lagano miješajući dodati višnje. Kada se krema od tofua ohladi, dodati preljev od višanja.