Foto Istock
Nema sumnje, kuhane ili pak pržene gljive daleko su ukusnije, no, kažu znanstvenici, na taj način ove nutritivno bogate namirnice postaju manje hranjive
Slast ili otrov – dilema je mnogih baš u ove jesenske dane koji, između ostalog, podrazumijevaju i obilje gljiva. Namirnica je to koju, osim vegana, izrazito cijene i svi oni koji na tanjuru žele imati nutrijentima bogate, a kalorijama siromašne namirnice, baš kao i poklonici raznovrsne prehrane koji neće propustiti uvrstiti gljive u svoje jesenske jelovnike.
Prvo i svakako najvažnije pravilo jest da gljive ne vole plastiku. Dakle, potrebno ih je transportirati u papirnatim vrećicama ili pak košarama ili kištrama te ih brzo iskoristiti, odnosno pripremiti. Sačuvati gljive za kasniju upotrebu moguće je na dva načina – sušenjem i zamrzavanjem.
Sušenje i zamrzavanje
Naime, ovisno o vrsti, gljive nakon sušenja obiluju proteinima, antioksidansima, vitaminima i željezom. Osim toga, sušene namirnice duže traju, a zahvaljujući termičkom postupku uklanjanja vode iz namirnica, bakterije i gljivice se ne mogu razvijati pa znači da se na taj način jednostavno ne mogu – pokvariti.
Isto je potrebno napraviti i prije zamrzavanja, a imajući na umu što smo ranije govorili o sušenju, odnosno uklanjanju vode iz gljiva, prije zamrzavanja gljive je potrebno blanširati ili kratko propirjati na malo ulja s dodatkom soli i papra, po želji i luka. Prije pohrane u vrećice/posude i odlaganja u zamrzivač, termički obrađene gljive potrebno je osušiti kuhinjskim papirom, a svjetlije vrte gljiva, dobro je nakapati limunovim sokom kako ne bi potamnile.
Kako ih pripremiti?
Još jedna od vječnih dilema je ona kako gljive pripremiti, a da zadrže sve ono dobro što sadrže. I na to su pitanje znanstvenici pronašli odgovor, a on podrazumijeva roštilj ili pak mikrovalnu pećnicu. Naime, upravo su se ta dva načina pokazala najboljim načinom za očuvanje pa čak i poćevanje antioksidativnih svojstava gljiva. Naime, već mala količina maslinovog ulja povećat će hranjivost gljiva, no, dakako, značit će i unos malo više kalorija.
Nema sumnje, kuhane ili pak pržene gljive daleko su ukusnije, no, kažu znanstvenici, na taj način ove nutritivno bogate namirnice postaju manje hranjive. Naime, gljive se smatraju dobrim izvorom vlakana i proteina, a mogu se pohvaliti i određenom količinom vitamina B1, B2, B12, C, D i E, baš kao i cinka i selena. Zbog svega toga, smatraju se dobrim saveznicima u borbi protiv karcinoma, jačanju imunološkog sustava i pomoći u oporavku poslije gripe, prehlade, pa čak i herpesa.
Unatoč brojnim »za« i »protiv«, gljive svakako treba uvrstiti u prehranu, ako ni zbog čega drugoga, onda zbog raznovrsnosti na koju treba uvažavati i kad su načini pripreme u pitanju. Donosimo nekoliko recepata iz serije mini kuharica Božene Regvart Muić »Jela od riba iz karlovačkih rijeka« i »Karlovačka peta rijeka recepti sa pivom«.
Bukovače pržene u tijestu od pive
Sastojci: 400 g bukovača, 3 žlice začinskog bilja (nasjeckani list peršina, celera), sol, papar
Sastojci za tijesto: 2 bjelanjaka, 200 g brašna, 1 dl piva, sol, ulje za prženje
Gusta juha od pive sa šampinjonima i krumpirom
Sastojci: 200 g šampinjona, 1 luk, 400 g krumpira, 5 dl piva, 2,5 dl vrhnja za kuhanje, 1 žutanjak, sol, papar, peršin, limunov sok
Priprema: Krumpir ogulite i narežite na kockice. Šampinjone narežite na ploške te pokapajte s limunovim sokom. Zagrijte ulje i na njemu popržite luk, dodajte šampinjone i kratko propirjate te umiješajte krumpir i zalijte pivom. Posolite, popaprite i kuhajte oko 35 minuta. Pri kraju kuhanja dodajte vrhnje za kuhanje pomiješano sa žutanjkom. Juhu ukrasite peršinom i u serviranu juhu možete dodati kockice prepečenog kruha.
Šaran s bukovačama
Umjesto šarana za ovaj recept možete koristiti i losos.
Sastojci: 600 g oguljenih odrezaka šarana, 200 g riže, 3 žlice limunova soka, 1 dl bijelog vina, 500 g špinata, 250 g bukovača, 2 glavice luka, 50 g maslaca, 1,5 dl slatkog vrhnja
Priprema: Skuhajte rižu, a ribu nakapajte limunom i posolite. Špinat kratko prokuhajte u slanoj vodi pa ocijedite. Luk nasjeckajte i ispirjajte na 30 g maslaca; dodajte špinat, posolite i popaprite te miješajte dok se ne zgusne. Gljive pirjajte na 20 g maslaca sve dok voda ne ispari pa dodajte vrhnje. Šarana ispržite na ulju s obje strane, posolite i popaprite. Poslužite tako da na tanjur stavite rižu i špinat, a na njih ribu te prelijte gljivama u vrhnju.
Pastrve s lisičarkama
Iako nisu morska riba pastrve je danas moguće kupiti i u supermarketima pa zašto ih ne bi uvrstili i na meni.
Sastojci: 4 pastrve, 300 g lisičarki, 1 svježa crvena paprika, 1 luk, peršin, maslac, 4 češnja češnjaka