wine&walk

Povratak radosti života: Ove nedjelje Dani otvorenih vinskih podruma u Istri

Edi Prodan

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Vino povezuje ljude i donosi veselje, drago nam je da nakon lanjske pauze možemo ugostiti ljubitelje vina, dugogodišnje posjetitelje pa i prijatelje. Naša su im vrata otvorena, pridržavat ćemo se svega propisanog, glavno je da se život i radosti koje nam vino donosi vraćaju, istaknuo nam je Adriano ČernekaNakon što se lani zbog epidemioloških razloga moralo odgoditi tradicionalnu manifestaciju Dani otvorenih vinskih podruma u Istri, ove se godine vraća u uobičajenom terminu – zadnja nedjelja u svibnju, od 10 do 19 sati. Riječ je i o blagdanu, Danu državnosti kao i drugom krugu lokalnih izbora tako da oni koji žele, uistinu mogu imati dinamičnu i zanimljivostima bogatu nedjelju.


Prijašnjih je godina u toj manifestaciji participiralo više od stotinu vinara, da bi ih se ove prijavilo svega pedesetak. Ali iznimno kvalitetnih, svakako i onih koji itekako drže do ljudi koji su i u danima pandemije uživali u njihovim vinima.


Najaktivnije su regije Sjeverna Istra u kojoj će vrata otvoriti 18 vinarija te regija Poreč sa 16. S obzirom da se na tom području nalazi i najveći broj recentnih te iznimno nagrađivanih vinara – Benvenuti, Veralda, Degrassi, Ipša, Sirotić, Fakin kao i destilerije Aura i Jermaniš, potom Matošević Pilato, Damnjanić, Geržinić… posjetitelji, unatoč manjem broju vinara, ni u kom slučaju neće biti zakinuti za – kvalitetu. S druge strane rovinjska regija ima samo dva vinara, južna sedam te istočna Istra pet vinara.


Dani otvorenih vinskih podruma uz “wine&walk”
– Povratak ove manifestacije jako nas veseli. Vino povezuje ljude i donosi veselje, drago nam je da nakon lanjske pauze možemo ugostiti ljubitelje vina, dugogodišnje posjetitelje pa i prijatelje. Naša su im vrata otvorena, pridržavat ćemo se svega propisanog, glavno je da se život i radosti koje nam vino donosi vraćaju, istaknuo nam je Adriano Černeka, jedan od najposjećenijih te svakako omiljenih domaćina Dana otvorenih podruma iz Medveja nedaleko Buzeta.


I inače jako zanimljivog mjesta koje unatoč činjenici da u njemu živi svega nekoliko desetaka stanovnika, u manifestaciji participira s tri jako dobra vinara. Medveje se inače nalazi unutar buzetske regije Vrh koja je ove godine istog dana pripremila akciju Od konobe do konobe.


Riječ je o manifestaciji tipa “wine&walk”, unutar koje je TZ Buzet osmislila sedmosatni obilazak jednog od najljepših dijelova Istre. S vrhuvskog se zvonika čiji je vrh na skoro 400 metara nadmorske visine vidi više od 150 naselja, a mjesto je poznato i po činjenici da je upravo u Vrhu proizveden prvi istarski pjenušac.


Organizatori Dana otvorenih vinskih podruma u Istri 2021 TZ Istre i Istarska županija u koordinaciji s Vinistrom napominju da je poželjno najaviti se domaćinima kako bi se ispoštovalo epidemioške mjere, izbjeglo gužve i veća čekanja.


dani_otvorenih_vinskih_podruma