Savršeno drijemanje vas čeka

Evo znanstvenog dokaza da je popodnevno drijemanje dobro za vaše zdravlje

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Volite li poslijepodnevno drijemanje?Nedostatak sna može ozbiljno poremetiti vaš život (i zdravlje).


Studija u NASA-i koja je provedena na vojnim pilotima i astronautima otkrila je da je 40-minutno drijemanje poboljšalo performanse za 34 %, a pažnju za 100 %.


Također je važno napomenuti da postoji slatka točka kada je drijemanje potrebno jer ako predugo drijemate, mogli biste se probuditi osjećajući se mrzovoljno. Američka Nacionalna zaklada za san preporučuje drijemanje od 20-30 minuta kako bi se pojačala budnost. Zato isključite televizor i odmaknite se od ekrana.
Savršeno drijemanje čeka. Unaprijed pronađite neke zanimljive zdravstvene prednosti povezane s drijemanjem. Osim toga, postoji puno proizvoda koje možete isprobati za bolji san.


Popodnevno drijemanje poboljšava raspoloženje


Ako ste naišli na hirovitog mališana, velika je vjerojatnost da je preskočio popodnevno drijemanje i da je preumoran. Drijemanje smanjuje pažnju na emocionalne podražaje tijekom ranog djetinjstva.


Bez drijemanja usred dana, djetetova pažnja prema emocionalnim podražajima je pojačana i može oslabiti njegovu sposobnost regulacije osjećaja. To se vidi i kod odraslih. Istraživanje povezuje drijemanje s poboljšanom emocionalnom regulacijom.


Poboljšava vaš seksualni život


Studija provedena na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Michiganu pokazala je što su pojedinci dulje spavali, to su bili više zainteresirani za seks. Povećanje duljine spavanja od jednog sata odgovara 14 % povećanju šansi za sudjelovanje u partnerskoj seksualnoj aktivnosti, prenosi Byrdie.


Spavanje i libido usko su povezani. Ključni seksualni hormon zvan oksitocin povećava se tijekom spavanja – ovaj hormon povećava sposobnost orgazma i pomaže u senzualnosti, potičući libido.


popodnevno_drijemanje

FOTO/Pexels


Suzbija osjećaj gladi


Prema studiji iz Stanforda, nedostatak sna može dovesti do povećanja grelina (hormona gladi), a do smanjenja leptina (hormona koji se oslobađa iz masnih stanica koji regulira apetit).


Istraživanje pokazuje da je neadekvatan san povezan s prosječnim debljanjem od pola  i 30 % većim rizikom od pretilosti. Mehanizam za to uključuje promjene u hormonima apetita, ali također povezane s dubokim snom, povezane s povećanom proizvodnjom hormona rasta.


Objašnjava da hormon rasta smanjuje masnoće i povećava mišiće, no istraživanja sugeriraju da drijemanje od 20 do 30 minuta može pružiti ruku u obnavljanju prirodne ravnoteže grelina i leptina, što znači manje noćnih grickalica.


Dobro je za srce


Istraživanje klinike Clevland otkrilo je da su osobe koje su drijemale dva ili tri puta tjedno imale poboljšane kardiovaskularne performanse, u usporedbi s onima koji nisu drijemali ili češće drijemali.


Ali tu je i kvaka: istraživači su utvrdili da su ljudi koji su drijemali 15 do 20 minuta smanjili rizik od srčanog udara. Kratko drijemanje do 30 minuta dnevno smanjuje rizik od dijabetesa, dok drijemanje od sat vremena dnevno vašem tijelu otežava regulaciju inzulina.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Povećava kreativnost


Dobre vijesti za kreativce: Kratko spavanje može podići aktivnost u desnoj hemisferi mozga – to je područje mozga koje upravlja kreativnošću i uvidom. Drijemanje također potiče veću međusobnu komunikaciju između desne i lijeve polutke vašeg mozga, potičući unakrsne razgovore između vašeg kreativnog mozga i vašeg analitičkog mozga.


Drijemanje nas odvaja od našeg logičnog uma i može olakšati kreativnost. Osim toga, prema SleepFoundation.org, drijemanje vam može podići razinu energije nakon buđenja, tako da možete napasti sljedeći projekt u svom životu, bio to radni zadatak ili kuhanje večere.