Neobičan slučaj diskriminacije

Čuli smo za bizarni slučaj direktora koji ne želi zaposliti kandidate kojima telefonski broj sadrži peticu

S.M.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Praznovjerni direktor našao se na meti kritikaKineski mediji pišu o bizarnom slučaju jedne kompanije za edukaciju u  Guangdongu čiji direktor odbija prijave kandidata čiji telefonski brojevi imaju broj pet na petom mjestu znamenki jer ih smatra nesretnima.


Takvim je kandidatima predloženo da promijene svoje telefonske brojeve u slučaju da su doista zainteresirani za rad u kompaniji.


Neobičan slučaj diskriminacije koji nema veze s kompetencijama kandidata niti njihovim radnim navikama, otvorio je debatu u Kini gdje je praznovjerje veliki dio svakodnevnoga života.
Oznaka #kompanija ne zapošljava ljude kojima je broj pet na petom mjestu znamenki, ubrzo se viralno proširila društvenim mrežama, a ljudi su šokirani.


Bloger “Jimenjun” koji se specijalizirao astrologiju i numerologiju objašnjava da je bizarni kriterij zapošljavanja vjerojatno inspiriran drevnim kineskim proročanstvom znanim kao “Book of Change” koji uključuje teoriju da je više “petica” smatrano nesrećom.


Jimenjun objašnjava da bi kandidat s brojem pet na petom mjestu u telefonskom broju praznovjernom šefu mogao značiti nesreću u kompaniji.


“Mama mi je rekla da bi bilo najbolje kada moj telefonski broj ne bi sadržavao brojeve 0 i 5 pa nemam niti jednu peticu”, komentirao je jedan korisnik slučaj na društvenoj mreži Weibo.


Općenito, povratni komentari na firminu politiku zapošljavanja su negativni i mnogi smatraju da unatoč praznovjerju menadžera, ovakvoj praksi nema mjesta u modernom svijetu te da se odbijanje kandidata na osnovu toga može smatrati diskriminacijom.


“21. je stoljeće i još uvijek postoje praznovjerni šefovi. Zašto ne zaposlite Feng – shui stručnjaka koji usput gata iz dlana?”, stoji u jednom od komentara koje prenosi Oddity Central.