Mljac

Desert za prste polizati: Pahuljasti kolač od sira i medenih šljiva po receptu Jamie Olivera

A. P.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Ovaj fini kolač nadahnut je Japanom

Jamie Oliver jedan je od najpoznatijih kuhara čije recepte obožavamo.


Osim slanih recepata, Jamie je osmislio i razne poslastice koje će vas u trenu osvojiti. Jedna od takvih je i kolač od sira i šljiva nadahnut Japanom, prenosi Delicious.


Kremasti sir savršeno se slaže sa slatkim šljivama u medu, poručuje Jaime. Za iduću posebnu priliku, ili samo ako vas uhvati luda želja za slatkim, isprobajte ovaj pahuljasto mekani kolač.




 


SASTOJCI


  • 250 g krem ​​sira, sobne temperature
  • 6 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 60 g neslanog maslaca, otopljenog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žlica soka od limuna
  • 140 g šećera
  • 60 g glatkog brašna
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • 1/4 žličice vinskog praška (ili pola žličice octa)
  • Šećer u prahu za posipanje
  • 400 g prepolovljenih šljiva bez koštica
  • 100 g meda

 


PRIPREMA


Zagrijte pećnicu na 200°C. Napunite posudu za pečenje vrućom vodom i stavite je na donju policu pećnice da se stvori para. Kalup za tortu promjera 20 cm namastite i obložite papirom za pečenje.


Umutite krem ​​sir, dodajte žumanjke i miješajte dok krema ne postane glatka. Dodajte mlijeko, maslac, vaniliju, sok od limuna i pola količine šećera, pa umutite da se sjedini. Dodajte brašno, prstohvat soli i miješajte dok se ne sjedini.


U posebnoj posudi umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte vinski prašak (ili ocat) i preostalih 70 g šećera, jednu po jednu žlicu, miješajući dok smjesa ne postane sjajna. U tri puta umiješajte u tijesto od krem ​​sira a zatim izlijte u pleh.


Pecite kolač od sira na polici iznad vode 15 minuta ili dok ne napuhne i ne porumeni na vrhu. Smanjite pećnicu na 170°C i pecite još 30 minuta ili dok ne bude pečeno a da još lagano podrhtava u sredini. Isključite pećnicu i ostavite kolač od sira da se ohladi s odškrinutim vratima pećnice.


Medene šljive napravit ćete tako da sve sastojke stavite u tavu na srednju vatru. Kuhajte 8 minuta ili dok ne omekšaju. Pustite da se ohlade, zatim izvadite šljive šupljikavom žlicom i bacite koru. Vratite ih u sirup.


Za posluživanje, kolač pospite šećerom u prahu i prelijte ohlađenim šljivama.