Za dobro jutro

Cortado – gorka, kremasta i prekrasna kava koja dolazi iz Španjolske

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Možete li zamisliti jutro bez kave?Cortado dolazi od španjolske riječi koja znači “rez”, a ovaj bogati napitak koristi toplo mlijeko za “rezanje” gorčine i kiselosti espressa. Poput café au lait, cortado je napravljen od jednakog udjela kave i mlijeka.


Ova kava se sastoji od kratke espresso kave s vrlo malom količinom toplog mlijeka bez pjene s kojim se reducira jačina kave. Ova kava je popularna u Španjolskoj, Portugalu i Kolumbiji, dok je ista kava u SAD-u poznata pod nazivom Gibraltar, a na Kubi kao Cortadito.


Nadalje, “cortado” je prošli particip “cortar“, a odnosi se i na razrjeđivanje kave i espresso pića. Nakon svog nastajanja u Baskiji, Španjolskoj, piće se počelo širiti diljem regije Galicija na sjeveru Portugala, pa čak i Kube.


cortado

FOTO/Unsplash
Cortado sadrži malo ili nimalo pjene, što je glavna karakteristika većine španjolskih pića. Ako ste ljubitelj pjene, ne brinite. Činjenica da cortado nema puno pjene je ono što omogućuje mlijeku da probije espresso, stojeći se što je moguće glatko. Rezultat? Ukusna kombinacija snažnog, robusnog espressa s kremastim, laganim mlijekom.


View this post on Instagram

A post shared by Amber Gibson (@amberyv)Kako napraviti Cortado?


Da biste skuhali cortado, najvažniji dio opreme koji će vam trebati je espresso aparat. Budući da je espresso baza ovog pića, trebat će vam aparat kako biste pravilno pripremili kavu. Uz to, trebat će vam i vaše omiljeno mlijeko po izboru, spremno za dodavanje u piće.


Kratke upute


Započnite mljevenjem i mjerenjem smjese za espresso. Postavite filter koji sadrži vašu espresso smjesu u aparat za espresso. Izdvojite dvije čaše espressa. Nakon ekstrakcije espressa, poparite mlijeko po želji. Polako ulijte mlijeko na pari na espresso. Pazite da omjer espressa i mlijeka bude 1: 1 i voila!


Ako vam nije strano kuhati espresso ili možda čak i ako imate espresso aparat kod kuće, cortado je vrlo jednostavno, a aromatično piće. Što se tiče prezentnosti, možete ga poslužiti u šalici za kavu po vašem izboru.


A budući da je glavni temelj cortada njegov omjer između espressa i mlijeka, svojim cortadom također možete biti donekle kreativni dodavanjem okusa.


Neki odluče čak i mlijeko zamijeniti drugom opcijom, pretvarajući cortado u cortado condensada ili bombon (što je espresso i kondenzirano mlijeko) ili leche y leche (koji ima na vrhu kondenzirano mlijeko i vrhnje).