Omiljeni "čarobni" napitak

Donosimo 7 činjenica zbog kojeg će vam jutarnja kava biti još draža

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Nije tajna da kava pojačava pažnju, budnost i koncentracijuSvaki dan Beethoven je sebi pravio kavu od 60 zrna kave, dok je Voltaire pio do 50 šalica dnevno i živio do 83. godine života. Dakle, možda ovisnost o kavi ipak nije loša?


Pronašli smo 7 razloga zašto biste si sada mogli priuštiti šalicu kave.


Poboljšava performanse mozga


Nije tajna da kava pojačava pažnju, budnost i koncentraciju, ali to nije sve. Kava s dodanim šećerom na neko vas vrijeme može pretvoriti u malog genija jer kombinacija kofeina i glukoze aktivira određene sektore vašeg mozga. Međutim, nikad ne pijte kavu na prazan želudac jer će to učiniti upravo suprotno.


Regulira krvni tlak
Malena šalica kave može se boriti s hipotenzivnom epizodom, situacijom u kojoj vam je krvni tlak prenizak. No, ne preporučuje se osobama koje pokazuju znakove tahikardije i imaju visoku brzinu pulsa u mirovanju nakon pijenja kave. Pacijenti s hipertenzijom, s druge strane, mogu piti, jer se tijelo navikne i prestane reagirati na to povećanjem krvnog tlaka nakon nekog vremena, piše Bright Side.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Jača imunološki sustav


Kava mijenja vaš imunološki sustav, čineći ga jačim i zdravijim. Također poboljšava jetru, srce i probavni sustav. Ipak, pokušajte se držati prirodne svježe mljevene kave: instant kava sadrži manje hranjivih sastojaka i više kemijskih dodataka, koji oštećuju vaše probavne organe.


Lijek za glavobolju


Kofein sadržan u prirodnoj kavi može izliječiti glavobolju i migrenu. Ali to je još uvijek neusporedivo s tabletama protiv bolova. Potonji su učinkovitiji jer često i sami sadrže kofein, što učinkovitost svih ostalih komponenti povećava za 40 %.


Smanjuje stres i depresiju


Kava djeluje dobro kao antistresna tvar zbog oslobađanja dopamina i serotonina koji “pokreću” dobro raspoloženje. Jedna šalica ili čak samo miris kave može vam smiriti živce. Štoviše, kofein je jedan od najčešćih stimulatora središnjeg živčanog sustava, a njegova stalna stimulacija ono je što depresiju drži na oku.


Zanimljivo je da samo kofein sadržan u kavi ima taj učinak, za razliku od kofeina koji se nalazi u čaju ili čokoladi, a koji ne stimuliraju središnji živčani sustav tako učinkovito.


FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash


Poboljšava memoriju


Stimulatori i neuromedijatori dobiveni kavom ne samo da poboljšavaju vaše raspoloženje i produktivnost, već i poboljšavaju pamćenje. Naravno, ovo radi samo s vašom kratkoročnom memorijom. Ali to je dovoljno dobro jer se sve informacije u početku pohranjuju kao kratkoročna memorija, a samo sat vremena kasnije ulaze u naše dugoročno pamćenje pod određenim okolnostima.


Niža težina


Napokon, vaši se snovi o mršavljenju mogu ostvariti. Kava vam može pomoći da izgubite višak kilograma. Kad je razina hormona leptina niska, vaše tijelo počinje skladištiti masnoće i vi se debljate.


Kava, međutim, povećava razinu hormona u vašem tijelu. Zbog toga ovisnicima od kave treba više vremena da se udebljaju i zašto im vježbanje daje bolje rezultate.