Nije u kalorijama sve

5 mitova o prehrani i debljanju na koje trebate zaboraviti ovog Božića

Sanda Milinković

Foto: iStock

Foto: iStock

Mnogima ovo doba godine stvara stres i anksioznostBlagdanska sezona je pred nama i nerijetko obilježava period godine kada konzumiramo malo više obroka, slastica i pokoju čašu šampanjca.


Mnogima ovo doba godine stvara stres i anksioznost zbog brige oko toga hoće li uživanje u hrani uz smanjenje fizičke aktivnosti utjecati na fitnes i zdravlje.


Briga je često pogonjena porukama koje imaju totalno suprotan učinak, poput primjerice one da moramo vježbati čim pojedemo čupavac. Ili pak da moramo odraditi trening nakon kojeg “zaslužujemo” čupavac.
Nutricionistkinja i doktorica Hazel Wallace  pobila je pet najčešćih mitova na ovu temu.


Ušteda kalorija preskakanjem kalorija


“Štednja” kalorija na način da preskačete obroke kako bi se poslije mogli opustiti može biti vrlo izazovno. Problem je što preskakanje obroka dovodi do povećanog osjećaja gladi i želje za određenim namirnicama pa kada dođe vrijeme za obrok, postoji mogućnost da ćete unijeti duplo više kalorija no što bi unijeli da niste preskakali obrok.


Držite se standardne prehrane i obroka zbog kojih ćete se osjećati zadovoljno i imati dovoljno energije za uživanje u blagdanima.


Siječanjski detoks


U siječnju se svi okrećemo detoksu kao da ćemo njime kompenzirati sve ono što smo u organizam unijeli tijekom blagdana. Wallace napominje da u siječnju kreće najviše reklama za čistače i detokse te da je stoga pritisak na mnogima da se poklone trendu.


Osim ako vam nije doista loše pa tijelo treba nekakav oblik medicinski odobrenog detoksa, ne morate prvoga siječnja u ruke uzeti zeleni smoothie. Većina “detoks dijeta” strašno je ograničavajuća, stroga i nutritivno siromašna. Uštedite novce i bacite se na redovitu konzumaciju voća i povrća uz uravnotežene obroke. Pustite bubrege, jetru i kožu da same čiste tijelo od toksina.


“Uništavanje” božićne hrane vježbanjem


To neće funkcionirati. Jedna je studija pratila grupu ljudi u kojoj je polovica bila aktivna, a druga polovica nije trenirala ništa. Promatrali su ih u razdoblju od šest tjedana, između američkog Dana zahvalnosti i Nove godine te otkrili da su obje grupe dobile otprilike jednak broj kilograma.


Jedino gore od ovoga je stvoriti ideju nagrade u glavi na način da se nakon tri sata trčanja uhvatite kolača jer ste “zaslužili”. Takav izrazito nezdrav pogled na prehranu i trening može imati negativne posljedice i na tijelo i na um. Hrana je ono zbog čega smo živi, zbog čega naše srce kuca i noge se kreću. Da, možda ćete malo više pojesti za blagdane i to je sasvim u redu – hrana je naše pogonsko gorivo, ali i dio naših uspomena na blagdanska okupljanja.


Liječenje mamurluka alkoholom


Ako mislite da će vam Bloody Mary pomoći da se otrijeznite nakon mamurluka, prisjetite se jedne engleske uzrečice. “Hair of the dog”, skraćeno od “hair of the dog that bit you”, kolokvijalni je izraz u engleskom jeziku koji se uglavnom koristi za označavanje alkohola koji se konzumira s ciljem ublažavanja učinaka mamurluka.


Iako može pružiti privremeno olakšanje, samo odgađa ono neizbježno – mamurluk. Korištenje raznih “lijekova za mamurluk” povezano je s lošim odnosom prema alkoholu pa nije dobro stvarati navike po ovom pitanju. Lijeka za mamurluk jednostavno nema, a ako ste mamurni, najbolje što možete je pojesti doručak bogat ugljikohidratima da održite razinu šećera u krvi koja se može spustiti zbog unosa alkohola te odmorite kod kuće uz deset litara vode.


Preskakanje teretane? Ho, ho, ho, može


Uzimanje odmora od treninga može pružiti određenu prednost općenitoj fizičkoj spremi. Važno je tijelu dati vrijeme da se oporavi i odmori od standardnog stresa i napora treninga.


Konzumiranje malčice više hrane tijekom blagdana neće imati značajne negativne posljedice na vaš učinak kada se vratite na treningu. Te dodatne kalorije, posebice od proteina, mogle bi pomoći izgradnji mišića i njihovom oporavku. Ako osjećate grižnju savjesti jer na Badnjak niste u teretani, podsjetite se da je svima potreban predah da bi se stvorio put daljnjem rastu i napredovanju.