Hodanje je zdravo

10.000 ili? Istraživanje pokazalo koliko zapravo koraka dnevno trebamo napraviti

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Pripremite svoje cipelice hodalice i krenite u akciju3.000, 5.000 ili 10.000 – koliko koraka je zdravo napraviti svaki dan? Otkako imamo pametne mobitele i satove počeli smo redovno pratiti broj koraka koje napravimo. No, koja brojka je idealna?


Hodanje je zdravo i kada god imate priliku protegnite noge. Izađite jednu stanicu ranije iz javnog prijevoza, parkirajte auto na nešto udaljenijem parkingu ili jednostavno pauzu na poslu iskoristite za prošetati se oko ureda. Od viška koraka glava nikad ne boli, a organizam je sretan. 


No, koliko god se nekad trudili, 10.000 koraka često teško postižemo. Nanižu se obveze koje moramo izvršiti i ostane malo vremena na raspolaganju. Je li uistinu nužno proći tu famoznu brojku svaki dan?
Freundin prenosi da je najnovije istraživanje pokazalo da je za naše zdravlje i dobrobit organizma potrebno napraviti dnevno minimalno 7.000 koraka


Istraživanje je u dužem vremenskom periodu pratilo 2.100 odraslih osoba. Rezultati su pokazali da osobe koje naprave minimalno 7.000 koraka dnevno imaju manju stopu smrtnosti od onih koji naprave manje od tog broja. 


Naravno, što više koraka to bolje! No, ovo istraživanje je pokazalo da razlika od 3.000 koraka puno ne utječe na zdravlje, a lakše je dnevno postići 7.000 nego famoznu brojku od 10.000.