Oprezno s hranom

Čeka nas vrijeme prepuno kalorija: Ovo je 10 zlatnih pravila za preživljavanje blagdana

Šarlota Brnčić

Foto iStock

Foto iStock

Nemoguće je izračunati kalorije koje nas čekaju pod božićnim drvcem, pa bismo to mogli uzeti i filozofski i ograničiti štetu slijedeći ne pretjerano stroga pravila koja će nam ipak omogućiti da uživamo u druženju i zdravicamaKao i svake godine, i ovogodišnji će božićni blagdani biti prava gastronomska turneja. Započeti će s beskonačnim nizom predbožićnih zdravica, u uredu i s prijateljima, a potom ćemo imati čarobni hat-trick: večera za Badnjak, božićni ručak i jedenje ostataka hrane još par dana.


Uslijediti će svega nekoliko dana odmora, a zatim opet gozba kako za Silvestrovo tako i na prvi dan Nove godine. Nemoguće je izračunati kalorije koje nas čekaju pod božićnim drvcem, pa bismo to mogli uzeti i filozofski i ograničiti štetu slijedeći 10 zlatnih pravila.


1. Pazite na kalendar


Božićni blagdani prigoda su za slavljenje dobre hrane. Čak i oni na dijeti mogu i moraju napraviti iznimku od pravila, sve dok se ograniče na onih 4-5 dana proslave, ne produžujući gozbu na 20 dana.


2. Malo svega
Ne treba se odreći jela koja nam se toliko sviđaju, ali ne smijemo se niti predati prevelikim zalogajima i neumjerenim količinama hrane. Možemo pojesti malo od svega, grickati i ograničavati se na male porcije.


3. Ne postiti


Nikad ne postite u ovim danima. Radije pripazite na količine, a prije i poslije božićnog banketa korisnije je konzumirati cjelovite žitarice, povrće i svježe voće, kako bi se spriječilo stvaranje slobodnih radikala izazvanih vrlo kaloričnom hranom.


4. Ne sjedajte za stol praznog želuca


Prije gozbe najbolje je pripremiti se jedući voće i povrće. Idealno je započeti s lijepom salatom na bazi celera, mrkve i sirovog komorača, ali i voćem poput mandarina i banana što je također u redu.


5. Pijte vodu


Nikad ne zaboravite piti puno vode, jer to pomaže povećati osjećaj sitosti i smanjuje želju za alkoholom i slatkim pićima.


6. Ne umacima i profinjenoj kuhinji


Moramo se oduprijeti bombardiranju slasnih, masnih i teških jela, preferirajući ona lakša, zdravija i jednostavnija. Primjerice, ona pripremljena od cjelovitih žitarica, mahunarki, povrća i bijelo meso s roštilja ili na pari. Ne samo da ćete ih lakše probaviti, nego ćete se osjećati daleko bolje i poletnije.


7. Dulcis in fundo


Tko je rekao da se sva jela nužno moraju završiti kriškom panettona ili tanjurom raznovrsnih kolača? Da biste olakšali probavu i uspješno zatvorili hlače, samo ih zamijenite veselom voćnom salatom ili ukusnim sorbettom.


8. Da maslinovom ulju


Ekstra djevičansko maslinovo ulje mora biti glavni začin koji će se donijeti na stol. Da i balzamičnom octu, te sokovima limuna i naranče za preljev salatama i voćnim salatama.


9. Ne soli


Izbacite sol sa stola: lakše će se otkriti prirodni okus hrane. Kako bi se dodatno poboljšao okus vaših blagdanskih delicija, mogu se koristiti začini i aromatično bilje poput korijandera i timijana, koji također imaju i korisna protuupalna svojstva.


10. Krećite se


Najveća greška koju svi radimo za vrijeme praznika jest jesti i sjediti satima i satima, između razgovora, druženja i igara. Ukoliko je teretana zatvorena, a nemate želju za trčanjem u parku, čak je i samo pola sata hoda (bolje ako je brz tempo) dovoljno za rješavanje od toksina i viška kalorija.