Namirnice za bolje raspoloženje

ANTISTRESNA DIJETA Pravom hranom protiv depresije i anksioznosti

Šarlota Brnčić

Losos je pun omega-3 masnih kiselina / Foto Pixabay

Losos je pun omega-3 masnih kiselina / Foto Pixabay

Protiv tjeskobe se možete boriti i za stolom. Brojne namirnice imaju poznate terapeutske vrline. Riječ je o namirnicama poput čokolade i lososa koje sadrže tvari koje reguliraju stresIsprobali ste mnoge tehnike opuštanja, od masaža, joge i raznih sportskih aktivnosti, no i dalje osjećate da ste pod stresom. Mislite da nemate alternativnih rješenja? To nije točno jer postoje mnoge antistres-namirnice koje vam mogu pomoći da povratite dobro raspoloženje.


Da biste pronašli izgubljenu ravnotežu i uživali u svakodnevnom životu, morate krenuti od stola.


Zašto ne isprobati »hranu za raspoloženje«!
To je niz namirnica koje imaju poznate terapeutske vrline i koje vam mogu pomoći da povratite dobro raspoloženje. Riječ je o namirnicama koje smanjuju anksioznost i podižu moral – poput čokolade i lososa – jer sadrže tvari koje reguliraju stres. Dakle, protiv tjeskobe se možete uspješno boriti i za stolom i vidjet ćete da ćete poboljšati psihofizičku ravnotežu i biti sretniji.


Hrana bogata selenom i kalcijem


Selen je mineral s antioksidacijskim svojstvima. Pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa koji je odgovoran za sezonsku depresiju. Za poboljšanje raspoloženja preporučuje se dnevna doza od 55 mikrograma selena.


Kalcij iz mlijeka blagotvorno utječe na stres / Foto Pixabay


Kalcij iz mlijeka blagotvorno utječe na stres / Foto PixabaySadrže ga grah i sve mahunarke, nemasna jela kao što su piletina, zečetina i puretina, mlijeko i mliječni proizvodi, sjemenke, orasi, integralna riža i plodovi mora. Mlijeko je namirnica koje ne smije manjkati u prehrani, osim ako ste intolerantni jer je vrlo bogato kalcijem, važnim mineralom za održavanje kostiju i mišića. Čak i kalcij blagotvorno utječe na stres, a njegov nedostatak igra važnu ulogu u pogoršanju raspoloženja.


Tamna čokolada: saveznik dobrog raspoloženja


Zahvaljujući antidepresivnim i tonizirajućim svojstvima čokolada je u stanju brzo donijeti osjećaj euforije i zadovoljstva. Visok sadržaj triptofana, prekursora serotonina, hormona sreće, čini ju pravim prirodnim regulatorom raspoloženja. Bolje je konzumirati tamnu čokoladu (85 posto). Ne pretjerujte jer sadrži 575 kalorija na 100 grama.


Vitamin D


Kad ste izloženi suncu, dobro ste raspoloženi i manje ste pod stresom. To se događa jer sunce pomaže u regulaciji i sintezi vitamina D. Nedavna istraživanja pokazala su povezanost između poremećaja raspoloženja i razine vitamina D. Malo je hrane bogate vitaminom D, ali još uvijek ga možete pronaći u masnoj ribi, goveđim jetrima, žumanjku i siru.


Voće i povrće po želji


Ako u svoju prehranu uvrstite najmanje 3 porcije voća i povrća, oni će vam pomoći da ostanete zdravi i samim time umanjiti razinu stresa. Sve sezonsko voće i povrće je dragocjeno i treba ga konzumirati na različite načine. Posebno ističemo rajčicu, zbog sadržaja likopena i grožđe jer sadrži resveratrol, oba vrlo učinkovita antioksidansa. Banane su, također, izvrsna namirnica za borbu protiv stresa jer sadrže dopamin (hormon zadovoljstva), vitamin B6, magnezij i kalij. Pogrešno je vjerovanje da, ako smo na dijeti, moramo eliminirati banane jer su previše kalorične i slatke. Prosječna banana ima 135 kalorija, ne puno više od jabuke. Ako se bavite sportom, banana je idealan zalogaj za oporavak i vraćanje snage odmah nakon treninga. Također svakodnevno konzumirajte citrusno voće (limun, naranča, itd.) jer vitamin C pomaže u jačanju imunološkog sustava, ali i vraća osmijeh na lice.


Riba – izvor omega 3


Postoje znanstveni dokazi da je depresija nekako povezana s niskom razinom omega 3 i višom razinom omega 6. Nadopunom omega 3 također se poboljšava raspoloženje u bolesnika s depresijom i patološkom anksioznošću. Stoga bi bilo vrlo korisno povećati unos ribe, favorizirajući losos i srdele. Ali, i pastrva, skuša i tuna također su izvrsni saveznici dobrog raspoloženja!


Vitamin B12


Vitamin B12 smatra se vitaminom energije. Povećava fizičku energiju i bori se protiv intelektualnog umora. Gdje ga možete pronaći? Odgovor je u piletini, lososu, brokuli, grahu i govedini. Jetra je također bogata vitaminom B12, koji pomaže u sprečavanju promjena raspoloženja i poremećaja središnjeg živčanog sustava. Među mahunarkama spominjemo leću koja se smatra snažnim antidepresivom.