Nova voditeljica, nova ekipa

Riječanka Ankica Čakardić voditeljica talk showa “Peti dan”

P. N.

Ankici Čakardić društvo će činiti i novi intelektualci: filozofkinja i feministica Nadežda Čačinović, sociolog Ognjen Čaldarović, filozof i publicist Srećko Horvat te asistent na katedri za talijansku književnost FF u Zagrebu Nino RaspudićZAGREB Svake sezone novi voditelj, odnosno voditeljica, ideja je vodilja programske čeljadi HTV-a, barem kada je talk show petkom »Peti dan« u pitanju. Ankica Čakardić rođena je u Rijeci 1977. Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2003. godine gdje je i doktorirala 2008. godine radom »Moderna politika i ne-čovjek«. Od 2004. do 2007. bila je zaposlena kao profesorica filozofije, logike, etike i hrvatskoga jezika i književnosti u XVIII. gimnaziji u Zagrebu. Od 2007. bila je zaposlena na Odsjeku za kulturne studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a od svibnja 2010. godine radi kao docentica na Katedri za socijalnu filozofiju Odsjeka za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. U Centru za mirovne studije predaje od 2005. godine, a od 2006. u Centru za ženske studije u Zagrebu. Područja istraživanja kojima se bavi su socijalna filozofija i filozofija politike, filozofija roda i feministička teorija, filozofija kulture i teorija anarhizma.

Nakon što je to radio Branimir Pofuk, a onda i Milana Vuković Runjić, u voditeljski stolac, spremna sudjelovati u razgovoru ugodnom petorice intelektualca, sjeda Riječanka Ankica Čakardić. Kako nam je zala, sjajna je prilika da se u 50 minuta javnoga prostora govori i o nekim općim temama koje neće biti samo društveno-političke aktualnosti. 


   Više žena


– Probat ćemo podvaliti i neke bitne teme koje su na margini. Ekipa mi se čini dovoljno snažnom i motivirajućom. Ne mislim pritom biti samo moderatorica, već ravnopravna sugovornica. Bitno je samo da sugovornici ne kradu verbalni prostor, da nisu agresivni, a suprotna stajališta uvijek pozdravljam. Ovo je izazov i spremna sam ga isprobati, kazala nam je Čakardić. 


  No, nije samo voditeljica u novoj sezoni nova. Novi su i intelektualci koji će joj činiti društvo. Zvonko Maković, Igor Zidić, Slaven Letica i Velimir Visković su otišli, a u njihove stolce sjedaju: filozofkinja i feministica Nadežda Čačinović, sociolog Ognjen Čaldarović, filozof i publicist Srećko Horvat te asistent na katedri za talijansku književnost FF u Zagrebu Nino Raspudić. Čini se, ovaj put se pri izboru pazilo kako na pravedniju zastupljenost žena, tako i na to da se suoče mladost i iskustvo, sve redom priznati i poznati znanstvenici. Priznaje to i urednik emisije Velimir Đuretić. Podjela na »dva lijeva« i »dva desna« ovaj put se čini nešto blažom, makar, nije da ne postoji. Dapače. Kako kaže Đuretić, u igri je bilo puno imena, a tražili su se i na koncu našli iznimno obrazovani ljudi, slobodni mislioci, neovisni, oni koji nisu ni na koji način dio u nas postojećih elita. A što se tiče izbora voditeljice, Đuretić veli kako je presudio žar koji ima za svoj posao, njeno obrazovanje, i kao treće, a to za medij poput televizije nije nevažno, njen izgled. 


    – Biti će perfektna, ne sumnja Đuretić. 


   Jedino honorar isti


Koliko će, međutim, među petoricom izabranih biti one pozitivne polemičke vatre, koliko razilaženja u mišljenjima, a koliko slaganja, vidjet će se. Probno snimanje je zakazano za četvrtak, prva emisija je na programu već ovoga petka. Dosadno ne bi trebalo biti. A honorar? Kako neslužbeno saznajemo, honorar je posve nalik onom što su ga sudionici »Petog dan« dobivali lani. A to je, navodno, nekih 1300 kuna po emisiji.