'13 razloga zašto'

Netflixova serija znatno povećala broj samoubojstava kod djece, oni se brane: ‘Nitko je ne mora gledati’

Hina

Foto iStock

Foto iStockPrema studiji provedenoj u SAD-u, od travnja 2017. godine broj samoubojstava među djecom u dobi od 10 do 17 godina u porastu je za jednu trećinu, a taj porast dogodio se nakon što je Netflix počeo s prikazivanjem serije »13 razloga zašto«.


Tvorci studije iz Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) objavili su kako zbog ograničenih podataka ne mogu pronaći izravnu vezu s porastom broja samoubojstava i serije, ali kako je od travnja do prosinca 2017. godine zabilježeno čak 195 samoubojstava djece u dobi od 10 do 17 godina više u odnosu na prethodne godine. Većinu samoubojstava počinili su dječaci.


Iz NIH-a su o rezultatima svoje studije u koju je bilo uključeno nekoliko sveučilišta, bolnica i Nacionalni institut za mentalno zdravlje napisali kako »bi morala služiti kao podsjetnik kako bi trebalo voditi računa o mogućim neželjenim posljedicama prikazivanja samoubojstva kao i poziv industriji zabave i medijima da koriste najbolja dostupna iskustva kada se bave tom temom«.
Serija »13 razloga zašto« govori o tinejdžerici koja je ostavila 13 snimaka u kojima objašnjava zašto se odlučila na samoubojstvo. U posljednjoj sceni prve sezone glavna je junakinja prikazana kako si reže vene u kadi. Taj je kadar uznemirio roditelje i zdravstvene radnike pa je Netflix morao postaviti dodatno upozorenje za gledatelje.


Druga sezona je započela s emitiranjem u svibnju prošle godine, a Netflix je naručio i snimanje treće sezone.


»Ovo je osobito važna tema i vrlo naporno radimo na tome da joj pristupimo odgovorno«, izjavio je glasnogovornik Netflixa dodavši kako su rezultati NIH-ove studije u suprotnosti s onima do kojih su došli istraživači u Pennsylvaniji.


Prema toj studiji osobe u dobi između 18 i 29 godina koje su gledale seriju »13 razloga zašto« rjeđe prijavljuju samoubilačke misli od onih koje nisu gledale seriju.Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings prošle je godine branio nastavak snimanja serije riječima:

»To je vrlo popularna i uspješna serija, radnja je sugestivna i kontroverzna, ali nitko ju ne mora gledati«.