Naučite strane jezike u slobodno vrijeme, čitajte uzbudljive bestselere

P. N.

iStock

iStockPoznavanje stranih jezika danas je nezaobilazna potreba. Dobivanje zaposlenja, komunikacija s ljudima iz cijelog svijeta, proučavanje literature te korištenje interneta samo su neke od situacija u kojima će poznavatelji jezika biti u prednosti pred onima koji se njime ne služe.


Motivacija i sposobnost učenja stranih jezika razlikuju se od pojedinca do pojedinca kao i mogućnosti kojima isti raspolažu. Uzimajući u obzir navedeno, potrebno je omogućiti široki izbor metoda i materijala kojima će se moći zadovoljiti različite želje i potrebe ljudi motiviranih da nauče jezike, a jedan od njih je čitanje.


Leggere non stanca
Autor: Saša Bjelobaba, izdavač: Školska knjiga


Leggere non stanca glotodidaktička je čitanka koja se sastoji od devet cjelina, a svaka se od njih temelji na cjelovitom književnom tekstu suvremene talijanske književnosti.


Riječ je o prvom i jedinom priručniku te vrste za talijanski jezik u Hrvatskoj.


Cilj čitanke je razvijanje vještine čitanja autentičnog teksta, uz ciljano usvajanje leksika, kao i vođenoga pisanog i usmenog izražavanja, što su ključna načela suvremene glotodidaktike i Zajedničkoga europskog referentnog okvira za jezike.


Priručnik sadrži rješenja zadataka i vrlo iscrpan talijansko-hrvatski rječnik te je opremljen brojnim ilustracijama, pa je stoga čitanka namijenjena i samostalnom radu.


Hunger Games Part I


Autorica: Suzanne  Collins, izdavač: Simon & Schuster


U ne tako dalekoj budućnosti Sjedinjene Američke Države su propale, izmučene sušom, požarima, glađu i ratom. Na njihovu se mjestu iz pepela uzdigao Panem, država podijeljena na vladajući Kapitol i dvanaest okruga.


U znak odmazde zbog davnašnjeg ustanka, Kapitol svake godine nasumično odabire dvoje mladih predstavnika iz svakog okruga kako bi sudjelovali na Igrama gladi. Dijelom zabava za mase, dijelom taktika zastrašivanja podčinjenih okruga, Igre gladi prikazuju se putem televizije diljem Panema. Dvadeset četvero sudionika prisiljeno je ubijati svoje protivnike, a ostatak nacije dužan je Igre pratiti.


Kada malena Prim bude izvučena kao predstavnica rudarskog okruga, njena starija sestra, šesnaestogodišnja Katniss, javit će se dobrovoljno kako bi je zamijenila. Katniss i njezin suborac Peeta, sin, suprotstavit će se predstavnicima drugih okruga, među kojima su i Karijeristi, borci daleko snažniji od njih, koji za taj nastup treniraju cijeli svoj život.


Uzbudljiv put mladih nenadanih junaka Suzanne Collins ispričala je u britkoj trilogiji koja broji nastavke: Igre gladi, Plamen i Šojka rugalica.


Sputnik


Autorica: Vera Hruš, izdavač: Školska knjiga


Udžbenik ruskog jezika namijenjen je za srednjoškolske i odrasle početnike, odnosno onima koji trebaju ovladati vještinom razgovora na suvremenom ruskom jeziku i sporazumijevati se u svakidašnjim situacijama, razvijati sposobnost čitanja s razumijevanjem i dopisivati se na ruskom jeziku.


Sadrži tekstove, zanimljive zadatke, dvojezični pregled gramatike, rusko-hrvatski i hrvatsko-ruski rječnik.


Life of Pi


Autor: Yann Martel, izdavač: Canongate Books


Nakon havarije u kojoj mu je stradala cijela obitelj, šesnaestogodišnji Indijac Pi Patel našao se u čamcu za spašavanje nasred Pacifika i to ne posve sam.


Društvo mu prave zebra, hijena, orangutanica i bengalski tigar, jedine preživjele životinje iz zvjerinjaka koji je Pijev otac namjeravao preseliti u Kanadu.


Zbog nesmiljenih prirodnih zakona suživot brodolomaca u ovoj minijaturnoj Noinoj arki nije potrajao. Kad su oni jači potamanili one slabije, uz Pija je na čamcu ostao još samo jedan zastrašujući suputnik – tigar od dvjesto kila, zvan Richard Parker.


l tu počinje čudesna, originalno ispričana priča o preživljavanju u najsurovijim uvjetima.


Pijev život, koji kritičari uspoređuju s knjigama kao što su “Gulliverova putovanja”, “Robinson Crusoe” i “Starac i more”, osvojio je čitatelje širom svijeta, a svome autoru 2002. godine donio uglednu Man Bookerovu nagradu za najbolji roman na engleskom jeziku.


Veliki slikovni rječnik


Izdavač: Naša djeca


Veliki slikovni rječnik – 1000 riječi iz stranih jezika za najmlađe, sadrži i više od tisuću riječi, od a do ž, od automobila do žirafe.


Riječi su podijeljene u 35 poglavlja koja prikazuju gotovo sav svijet koji nas okružuje. Uokolo su ilustrirani pojmovi na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a šarene stranice i zabavne ilustracije potaknut će djecu na učenje.      


The Prestige


Autor: Christopher Priest, izdavač: Gollancz


Roman prikazuje razdoblje na prijelazu 19. u 20. stoljeće. Robert Angier i Alfred Borden su suparnici iluzionisti opsjednuti time da međusobno jedan drugoga poraze najboljom iluzijom, pritom ne mareći za posljedice.


U toj borbi dvojice mađioničara za “prestiž” u viktorijanskoj Engleskoj Nikola Tesla je epizodni lik (u istoimenom filmu ga tumači David Bowie), a pomaže jednom od mađioničara stvorivši futuristički stroj kojim će ovaj dotaknuti granice “prave magije”.


Prema romanu “The Prestige” (1995.) godine 2006. Christopher Nolan je snimio film.


Priest je proslavljeni britanski pisac znanstvene fantastike, a za svoja je djela triput nagrađen godišnjom nagradom udruge BSFA (British Science Fiction Association), nagradom “Arthur C. Clarke” i nagradom “World Fantasy Award”.