UČENJE I UŽIVANJE 

Posjetili smo kiparsku koloniju u Liscu: Zekoslav Mrkva, Snjeguljica, Gargamel… žive i u drvu lipe

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sedma po redu kiparska kolonija i ove se godine održava u Liscu.



Likovi iz bajke i dječjih crtanih filmova, ali i razni motivi iz prirode, glavna su inspiracija ovogodišnje sedme po redu kiparske kolonije u Liscu koja se ovoga tjedna održava u organizaciji Kiparske udruge »Mato Tijardović« iz Viškova.


Djeca za djecu


Pod geslom »Djeca za djecu« na temu bajke i prirode desetak umjetnika od početka ovoga tjedna stvara u prekrasnom šumskom ambijentu Lisca te marljivo uči vještine i uživa u izradi duboreza i skulptura pod vodstvom Rajka Sroka, predsjednika viškovske kiparske udruge i idejnog začetnika ljetne kiparske škole.


– Uz odrasle, ovogodišnjoj koloniji priključilo se i pet osnovnoškolaca koje postupno učim vještinama izrade duboreza i zadovoljan sam koliko brzo upijaju znanje.




Znate, ovo ne može svako dijete raditi, već mora imati nešto u sebi te biti maksimalno staloženo i koncentrirano, rekao je Srok.


– Duborezi se rade u lipi, a najprije se motivi iscrtaju olovkom te se potom dlijetom radi obrise. Nakon toga polako se dubi pozadina, a za u potpunosti svladati tehniku obično je potrebno dvije godine – dodaje Srok te pojašnjava kako se određeni pojedinci svake godine prijave, što znači da im se itekako sviđa rad s drvom.


Također, govori kako su jutarnji sati kiparske kolonije obično rezervirani za najmlađe, a popodnevni za odrasle. Prilikom našeg posjeta Liscu u oblikovanju drva uživali su Florijan Stipić, Pavel Jurišić i Lovro Čituljski.


Najdulji staž u kiparskoj koloniji među njima ima Florijan koji nakon četiri godine sudjelovanja spretno barata dlijetom i čekićem.


Najviše, kaže, voli izrađivati brodove i cvijeće, ali ove se godine prilagodio temi te izrađuje Zekoslava Mrkvu.


– Prijavio sam se jer jako volim raditi s drvom i mislio sam da bi mi moglo biti zabavno. U početku mi je najteže bilo naučiti kako iskopati i izravnati dubinu drvoreza, ali sada sam se već uhodao i uživam, rekao je Florijan.


Nacrtati lik i motiv


Pavel, kojemu je ovo druga godina, kazao nam je da obično izrađuje tenkove, vojne brodove, avione, a ove godine maksimalno će se posvetiti izradi Mačka u čizmama.



– U godinu dana naučio sam kako dubiti i ravnati sliku, a sada će mi najteže biti iscrtati životinjsku dlaku, rekao je Pavel. I dok prva dvojica već nekoliko godina rezbare u drvu, Lovri je ovo prva kiparska kolonija i priznaje nam da mu se jako svidjelo.


– Najviše mi se sviđa što mogu nacrtati lik ili motiv, a onda ga oblikovati u drvu. Do sada sam napravio Gregora i Snjeguljicu, a sada izrađujem Gargamela, rekao nam je Lovro.


Premda se odrasli ljetnoj kiparskoj koloniji pridružuju u popodnevnim satima, uvijek se nađu oni koji u Liscu uživaju velik dio dana, što zbog zahtjevnosti izrade njihove umjetničke krecije, što zbog osobnoga zadovoljstva.


Među njima su Aldo Blečić i Željko Sinčić, jedan od osnivača kiparske ljetne kolonije koji se ove godine posvetio izradi skulpture te Aldo Blečić koji u duborezu uživa tijekom cijele godine, neovisno o kiparskoj koloniji.


Danas izložba


– Izrada skulpture započinje s pilom te se kasnije oblikuje oštrim alatima sve do najsitnijih detalja. Rad u drvetu uvijek je zanimljiv.


Nevjerojatno je kako svaka vrsta drva ima svoju priču i materijali se razlikuju u oblikovanju. Neka su podatka i nježna, a druga tvrda, a neka, poput hrasta i kestena u početku budu mekana, ali otvrdnu kada se skulptura dovrši.


Takve skulpture mogu doživjeti i sto godina bez ikakve zaštite, rekao je Sinčić, naglasivši kako za svoje radove ne sijeku stabla, već se skulpture uglavnom izrađuju od drva koje je prirodno propalo.


I ove se godine lisaška kiparska kolonija odvija pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije te općina Klana i Viškovo, a njen posljednji dan rezerviran je za izložbu.


Svi zainteresirani će tako danas, 23. srpnja od 10 do 12 sati moći pogledati nastale umjetničke radove kojih će prema predviđanju voditelja Rajka Sroka biti oko četrdesetak.