Ri Teatar

“Ako nećeš ti, hoće njih tri’: Ljetna komedija s nesvakidašnjim likovima i komičnim situacijama’

Kim Cuculić

Riječ je o još jednoj ljetnoj komediji autora Donata Jurkovića, čija je radnja smještena na nekom jadranskom otoku



RIJEKA – U sklopu »Kalvarije pod zvijezdama«, ljetnog festivala smijeha, Ri Teatar je premijerno izveo predstavu »Ako nećeš ti, hoće njih tri« u režiji cijelog glumačkog ansambla.


Riječ je o još jednoj ljetnoj komediji autora Donata Jurkovića, čija je radnja smještena na nekom jadranskom otoku. Glavni protagonist je Mate, pomalo lijeni tipični Dalmatinac koji je naslijedio stari mlin koji je preuredio u resort. Mate ima neobičnu pomoćnicu Lunu, volonterku »alternativku« koja prakticira jogu, meditaciju, astrologiju, kristale, vegetarijanstvo, povratak prirodi i općenito zdrav život. Poseban je njihov odnos prema kokoši Branki, koja je prestala nesti jaja, te prema dragocjenom zlatoustom šaranu Šimi zahvaljujući kojemu Mate dobiva poticaje iz Europske unije.


Zaplet nastaje u trenutku kad na otok stižu sestre Marica i Katica, dvije starije gospođe koje se bave sumnjivim poslovima i zapravo su u bijegu pred zakonom. Mislile su da će na zabačenom otoku pronaći mir i da ih tu sigurno nitko neće tražiti, no nisu bile spremne na ono što će im prirediti Mate i Luna. Očekivale su luksuzni odmor, a dočekalo ih je zamorno jutarnje pješačenje, vježbanje joge, neobična prehrana koja se temelji na »juhi od kamena« i jedenju raznih biljaka. U potrazi za konkretnijom hranom, sestre će pripremiti i pojesti dragocjenog Šimu što će proizvesti niz peripetija. Na otok, naime, dolazi inspektorica kako bi provjerila zadovoljava li Mate uvjete za poticaje, a Šime više nema pa sestre smišljaju način kako da prevare inspektoricu. Na kraju predstave razotkriva se da je Luna zapravo odvjetnica koja radi u korporaciji i poznate su joj sumnjive radnje sestara, a na otok dolazi kako bi se odmorila od korporativnog života. Mate, koji je završio arheologiju, zahvaljujući Luni dobit će put u Egipat, a Luna preuzima posao s resortom u koji će, na neobičan način, uključiti i sestre Maricu i Katicu – odakle i naslov predstave »Ako nećeš ti, hoće njih tri«.




Nesvakidašnji likovi, komične situacije i aktualne teme i ovoga su puta nasmijale brojnu publiku na terasi KUC-a Kalvarija. Glumačku ekipu predvodio je odlični Igor Kondić u ulozi Mate, izvrsna je i Marina Deželjin u dvostrukoj ulozi Lune i inspektorice, a pokvarene, gramzive sestre utjelovile su Jasna Jeličić i Helena Miočić Mandić. Scenografiju potpisuje Igor Kondić, a zvučne efekte i oblikovanje svjetla Luka Liker.