Matijaš iskreno

Predsjednik Orijenta 1919 otkrio planove uoči skorašnjeg početka Druge HNL: “Deseto mjesto nas ne zadovoljava”

Ivan Volarić

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Saša Matijaš/Foto Arhiva NL

Nadam se da će, kada se poslože sve kockice, sve to biti OK, odnosno puno bolje nego prošle sezone - kaže čelnik krimejskog drugoligaša



RIJEKA Saša Matijaš ulazi u svoju treću drugoligašku sezonu kao predsjednik Orijenta 1919. Prve sezone Krimejčani su se iznenađujuće vinuli do drugoga mjesta i kvalifikacija za Drugu HNL, prošle malo podbacili plasmanom bližem dnu nego vrhu ljestvice. Ovo ljeto donijelo je dosta promjena u igračkom kadru, ali i u stručnom stožeru prve momčadi. Crvene će u novu drugoligašku priču, počevši od ogleda protiv Varaždina u petak, povesti novi trener Edo Flego koji raspolaže s nizom mladih i darovitih igrača od kojih se dosta očekuje u nadolazećem prvenstvu.


– Zadovoljni smo sa svime što smo odradili tijekom priprema – započeo je Matijaš. – Nastavili smo i ovoga ljeta provoditi našu uhodanu sportsku politiku koja se fokusira na afirmaciju mladih, uglavnom domaćih igrača. Naravno da to nije uvijek jednostavno provoditi, ali na to smo se odlučili od početka i na tome ćemo ustrajati. Naš osnovni cilj je mladim igračima i trenerima omogućiti afirmaciju i daljnje sazrijevanje.


Ostali ste bez dvaju najboljih igrača prošle sezone, prvoga strijelca Matea Monjca i vratara Carla Berkovića?


– Ne znam hoćemo li biti jači ili slabiji, sve će pokazati utakmice. Međutim, treba uzeti u obzir da je čak 19 ponajboljih drugoligaških igrača otišlo u Prvu HNL, a dio onih iskusnih i kvalitetnih igrača otišlo je i u klubove trećih liga, odnosno u one klubove koji imaju ambiciju plasirati se u jedinstvu Treću ligu koja kreće nakon iduće sezone. Pitanje je koliko će Druga HNL biti jaka i kvalitetna u usporedbi s prošlom sezonom. Osim toga, koliko čujem, mnogim klubovima će biti smanjena sredstva pa će okolnostima u kojima će se igrati ipak biti nešto drugačije.


Iz lige ispada čak pet momčadi s time da se unaprijed zna da Dinamo II i Osijek II napuštaju drugoligaški rang natjecanja?




– I prošle godine liga je bila izjednačena i zanimljiva kako kada je riječ o borbi za vrh, tako i borbi za ostanak u ligi. Pet momčadi ispada, što nije malo. Istina, Dinamo II i Osijek II ispadaju svakako, ali oni će mnogima uzeti bodove. Dakle, utjecat će na razvoj događaja u prvenstvu.


Poletna momčad


Prošle sezone ste sigurno očekivali više po pitanju plasmana, što očekujete od nadolazeće sezone?


– Prošle sezone smo očekivali nešto bolji rezultat od ostvarenog. Deseto mjesto nije nešto što nas zadovoljava, a sigurno ni igrače s obzirom na momčad koju smo imali na raspolaganju. Ne želim nabijati imperativ pred momčad, spominjati napad na prvo mjesto ili nešto slično jer za to treba imati i drugačija sredstva te trebaju biti posložene drugačije neke stvari. Trenutačno se svi borimo s pandemijom i sa sredstvima. Ono malo što smo dobivali nam je uskraćeno kroz zatvaranje tribina, odnosno otežanu mogućnost prodaje klupskih suvenira. Prošle godine pali su nam i prihodi od grada. Najvažnije je financijski preživjeti ove krizne godine i čekati na bolja vremena. Nadam se da će, kada se poslože sve kockice, sve to biti OK, odnosno puno bolje nego prošle sezone. Imamo mladu, poletnu i živu momčad.


Prije nekoliko mjeseci inicirali ste razgovore između PGŽ-a i Grada Rijeke oko uređenja oronulih gradskih igrališta. Ta tema se dodatno aktualizirala nakon što je Komisija HNS-a »zatvorila« za natjecanja tri od pet igrališta u vlasništvu Grada Rijeke?


– Ne mogu više trošiti snagu i energiju na opisivanje u kakvim uvjetima rade i funkcioniraju riječki nogometni klubovi s izuzetkom HNK Rijeka. To je teško za prepričati jer mi ovdje ne pričamo da imamo nešto, mi jednostavno nemamo – ništa. Dakle, imamo u gradu tri nogometna terena koja imaju jako veliki broj korisnika i ti tereni se doslovce raspadaju. Imamo s druge strane nezadovoljne roditelje jer im djeca provode po dva, tri mjeseca godišnje na rehabilitacijama uslijed ozljeda zadobivenih treniranjem i igranjem na tim neadekvatnim terenima. I onda ćemo su čuditi kako ti igrači nisu uspjeli u sportu. Naravno da nisu kada su svako malo završavali na rehabilitacijama zbog ozljeda.


Veto na nogomet


Ispada da je bila zdravija dobro održavana »šljaka« na kojoj se nekada igralo i treniralo?


– Imali smo šljaku, ali je na gro igrališta bila šljaka i nije bilo razlike u podlogama. Imamo problem da nam djeca treniraju na istrošenoj umjetnoj travi tijekom tjedna, a onda vikendom igraju na kvalitetnim gostujućim travnjacima. Nekada smo svi trenirali i igrali na istoj podlozi, a danas su razlike velike. I nemojmo pričati kako je i drugdje tako. Ne, nije! To je tako samo kod nas. Ostali tereni na kojima igramo su jako dobre kvalitete i ima ih jako puno. HNS je sada zabranio igranje na tri gradska terena i mi primjerice uopće ne znamo gdje će nam djeca igrati iduće sezone. Na Krimeji ne mogu jer taj teren koriste seniori, osim toga poklapaju se termini utakmica seniora i klinaca. Nevjerojatno je da se preko takvih stvari tek tako prelazi.


Prije izbora stiglo je obećanje da će se krenuti u sanaciju barem jednog igrališta. To je kap u moru potreba, ali i to je neki pomak…?


– Županija je u svojem proračunu odvojila najavljena sredstva onako kako je bio dogovor. Oni su svoju domaću zadaću po tom pitanju napravili. Sredstva su osigurana s njihove strane, a sada bi trebalo početi raditi… Grad je na potezu. Svi znamo da u gradu to inače jako dugo traje. Nadam se da će se neke stvari ubrzati. Problem je u tome što se ne može čekati dvije godine da se nešto ubrza jer već kasnimo 20 godina. To se trebalo riješiti jučer, a ne sutra. I svaki dan koji to duže traje sve je veći problem. Isto tako nismo bili u stanju tolike godine riješiti pitanje sustavnog financiranja sporta, posebno onih ekipnih loptačkih sportova.


Sport će takvom nebrigom jednostavno nestati! Doveli smo sport i gro klubova praktički na to da se financiraju iz članarina roditelja. A to nije dovoljno. Sport bi trebao biti dostupan svima i trebao bi barem onaj omladinski sport riješen kroz neke uhodane modele financiranja. Uz naravno infrastrukturu. Meni je nevjerojatno da svi ostali segmenti življenja u gradu, osim sporta, imaju to riješeno. Kod nogometa je to dodatno izraženo. Kao da su svi stavili veto na nogomet i rekli: u nogomet se ne smije ulagati! Što će im travnjaci i tereni, neka igraju na parkiralištima. A riječ je o najmasovnijem i najpopularnijem sportu koji je donio veliku promociju državi, ali i gradu Rijeci – rekao je Matijaš.