Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta angažirao je sedmog trenera u svojem mandatu: “Fausta iznimno poštujem, ali moralo je doći do smjene”

Ivan Volarić

Saša Matijaš i Vedran Gerc/Foto V. KARUZA

Saša Matijaš i Vedran Gerc/Foto V. KARUZA

Situacija je takva da imamo 11 osvojenih bodova, da smo primili 30 golova i jednostavno je bilo vrijeme da se neke stvari pokušaju popraviti - kaže Matijaš



RIJEKA  Predsjednik Orijenta Saša Matijaš teška srca se rastao od Fausta Budicina, jedinog trenera koji je u dva navrata vodio Krimejčane otkada je ovaj riječki gospodarstvenik na čelu kluba. Budicin je u prvom mandatu odveo Crvene do kvalifikacija za Prvu HNL, a u drugom preuzeo momčad u hodu, stabilizirao je, a onda upao u vrtlog problema iz kojega nije uspio pronaći izlaz. Matijaš i njegovi suradnici nisu imali izbora, Orijent je protiv Dubrave upisao treći uzastopni, odnosno četvrti poraz u posljednjih pet utakmica. Nije nebitna činjenica ni da Orijentova momčad nije dobro izgledala ni u trima pobjedama ove sezone.


– Fausta iznimno poštujem i kao trenera i kao osobu, no situacija je takva da imamo 11 osvojenih bodova, da smo primili 30 golova i jednostavno je bilo vrijeme da se neke stvari pokušaju popraviti. Moralo je doći do toga. Zahvaljujem Budicinu na svemu što je pružio dok je bio trener Orijenta – rekao je predsjednik riječkog prvoligaša koji je poznat po tome da nerado mijenja trenere, štoviše dojam je da je ponekad i previše strpljiv. Ovakav razvoj situacije mogao se naslutiti puno ranije, a sličan scenarij događao se i u slučaju Ede Flege i Jure Srzića, kada su postojali jasni signali da je momčad u nokdaunu i da vapi za »šok terapijom«.


Neminovne odluke


Inače, Matijaš je po dolasku na čelo Orijenta na mjestu trenera naslijedio Danila Butorovića, koji je ubrzo otišao u stožer Slavena Bilića. Nakon toga momčad su vodili Marin Mikac, dvaput Fausto Budicin, Damir Milinović, Edo Flego i Jure Srzić. Slobodan Grubor postao je sedmi trener Orijenta u šest Matijaševih godina na čelu kluba.




– Prije svega moram reći da mi nismo na sjednici Izvršnog odbora nakon poraza u Zmijavcima izglasavali podršku treneru. Izvršni odbor je bio zakazan mjesec i pol dana ranije pa u nekoliko navrata pomican zbog mojih poslovnih obveza. Sjednica je bila sazvana zbog raznih tema, a pod jednom točkom predviđena je i rasprava o sportskom rezultatu. Naravno da smo se onda dotaknuli aktualnih rezultata i da su članovi uprave iznijeli svoje mišljenje. Što se smjene trenera tiče, baš je na dan sjednice na TV-u bio prilog o smjenama trenera u HNL-u. Pomislio sam, Bože, u mojih šest godine se dogodilo šest promjena trenera. Zapitao sam se: Što nije to malo previše? Onda sam vidio na vijestima podatak kako je Hajduk u tri sezone promjenio osam, Gorica sedam, a Dinamo, Rijeka i Osijek šest trenera… Ponekad se odluke o promjeni trenera jednostavno moraju donijeti. Svaki trener živi s time i svaki od njih živi s time da je u onom trenutku kada potpiše ugovor jedino sigurno da će jednom otići – nastavio je Matijaš.


Klupske ambicije


Uoči sezone vodstvo Orijenta istaknulo je visoke ambicije i pohod prema vrhu ljestvice. Situacija nakon 11 kola ni priblićno ne naslućuje takav rasplet.


– Sigurno da je sada dosta teško pričati o vrhu ljestvice, međutim još je puno utakmica pred nama i svašta se može dogoditi. No, kada govorimo slabijim rezultatima u ovih 11 kola, trebamo uzeti u obzir i neke objektivne okolnosti kao što su brojne ozljede važnih igrača. Mi nismo ti da to ističemo uoči svake utakmice, ali stvarno smo bili hendikepirani izostancima važnih igrača u zadnjih nekoliko kola. To su sve standardni prvotimci. Mi smo i u Sigetu bili bez puno važnih igrača. Treneru je bilo jako teško sastaviti momčad, a na klupi su bili i neki igrači koje smo poveli na put samo da ne bismo došli na utakmicu s 13 ili 14 spremnih igrača. U takvim okolnostima smo, i uz igrača manje od kraja prvoga poluvremena, tijesno izgubili. Sve te okolnosti su utjecale na naše rezultate. To je tako u nogometu. I drugima se to događa. Sada nam se polako vraćaju neki igrači. Recimo, protiv Dubrave su se vratili Črnko i Zrilić, Mršić je odigrao cijelu utakmicu. Polako se neki igrači vraćaju i vjerujem da ćemo u idućim susretima polako kompletirati, te da će onda to sve bolje izgledati.


Angažmanom Slobodana Grubora nastavljena je uhodana klupska politika s osloncem na domaće kadrove.


– Uvijek smo vodili takvu politiku, odnosno kada god je to bilo moguće. Odlučili smo se na jedno iskusnije trenersko ime. Grubor nikada nije radio u Hrvatskoj, možda je to dodatni motiv da se dokaže. Vjerujemo u njega, trebat će neko vrijeme da sve pohvata i posloži – rekao je Matijaš.