Saša Matijaš

Predsjednik Orijenta: “Najviše me ljuti zona komfora, igrači moraju osjetiti pritisak”

Ivan Volarić

Saša Matijaš sa suradnicima očekivao je više od momčadi Crvenih/Foto S. DRECHSLER

Saša Matijaš sa suradnicima očekivao je više od momčadi Crvenih/Foto S. DRECHSLER

Kod mene u tvrtki toga nema. Kada je dobro i loše, svi smo napeti i pod pritiskom. To tako treba funkcionirati i kod igrača. Neke stvari se moraju promijeniti, a na nama je da ih promijenimo - kaže Matijaš



RIJEKA Peta godina na kormilu kluba predsjedniku Orijenta Saši Matijašu nije donijela previše zadovoljstva. Sezona s rekordnim budžetom (više od pola milijuna eura) u eri ambicioznog predsjednika riječkog prvoligaša donijela je tek prosječne rezultate i plasman u zaleđini klubova koji niti po jednom ključnom kriteriju (kvaliteta igrača, financijski, organizacijski, uvjeti za trening…) nisu trebali biti od 10 do 20 i više bodova ispred Orijenta.


– Treba jasno reći da sam očekivao nešto više od ove sezone. Najviše me ljuti što je došlo do opuštanja onoga trenutka kada smo zaredali s pet, šest pobjeda i kada smo osigurali ostanak. Nakon toga nismo igrali toliko loše. Ne bih toliko u fokus stavio utakmice protiv Cibalije i Vukovara u gostima, jer su ipak u pitanju visokorangirani suparnici. Međutim, za domaće poraze od BSK-a i Grobničana te remi s Dragovoljcem nema opravdanja – rekao je u uvodu Matijaš.


Gdje je po vama uzrok tog očiglednog opuštanja momčadi?


– Analizirat ćemo u idućem razdoblju cijelu situaciju pa ćemo biti pametniji. Po meni, do opuštanja je došlo jer smo u rosteru imali puno kvalitetnih igrača. Kod nekih koji nisu dobili minutažu stvorilo se određeno nezadovoljstvo. To je cijena velikog rostera. Prošle sezone imali smo obrnutu situaciju. Imali smo na raspolaganju manji roster pa su se na to nadovezale ozljede i upali smo u probleme. Poučeni tim iskustvom ove sezone postupili smo drukčije i proširili kadar prve momčad, te naišli na drukčije probleme.


Start sezone


Rezultatski slab ulazak u sezonu odredio je puno toga?




– Slažem se. Ako ćemo realno pogledati, taj start sezone je poprilično sve usmjerio. U prva četiri kola smo trebali imati četiri pobjede, a upisali smo četiri remija. Rudeš je s druge strane trebao izgubiti prve četiri utakmice, a on ih je dobio. Tu se već napravio značajan zaostatak. Mi smo u petoj utakmici doživjeli poraz i sve se u ranoj fazi prvenstva poljuljalo. Kasnije smo se dignuli i vratili. Žao mi je, jer očekivao sam da ćemo sezonu završiti na trećem ili četvrtom mjestu. Da smo dobili Hrvatski dragovoljac, završili bismo četvrti…


Moramo se sada posvetiti onome što je pred nama. Kostur momčadi će ostati na okupu, počinjemo odmah raditi na popunjavanju kadra. U ovom trenutku puno važnije mi je da smo financijski odradili sve kako smo planirali. Znam da je rezultat bitan i važan, no trenutno mi je važnija briga stanje na tržištima i financijska nestabilnost u cijeloj Europi nego to hoćemo li završiti sezonu na četvrtom ili šestom mjestu.


Bit će igračkih odlazaka, za nekim igračima vlada određeni interes na tržištu?


– Postoji interes, vodimo konkretne razgovore, ali to je još daleko od realizacije i dogovora.


Nekim igračima će se klub zahvaliti, očekuje se i da će u svlačionicu ući dosta »svježe krvi«?


– Nekim igračima smo se već zahvalili (Jukičić, Ivančić, Dukađin, op. a.), nekima ćemo se zahvaliti. Moramo se svi skupa presložiti i unijeti novu energiju u momčad.


Kakav je status trenera, s Faustom Budicinom ste imali dogovor do kraja sezone?


– Ostaju samo oni igrači koji imaju potpisan ugovor i za iduću sezonu. Sa svima ostalima moramo razgovarati. To se odnosi i na trenera.


Veliki budžet


Imali ste jedan od najviših budžeta u ligi ove sezone?


– To je ono što me najviše žalosti. Ove sezone imali smo prilično veliki budžet, a nismo imali rezultate adekvatne tome. Jasno, nema tu pravila, ali u principu ti pokazatelji trebali bi biti vodilja. U razgovorima smo s nekim novim sponzorima, ali moramo biti svjesni situacije u gospodarstvu u cijeloj Europi, a to će se ubrzo preslikati kod nas. Moram paziti na budžet i to će biti jako izazovno. Klub sam preuzeo u razdoblju kada nas je brzo stigla pandemija, pa lockdown, pa rat u Ukrajini, onda energetska kriza i naposljetku financijska kriza i recesija. Cijelo vrijeme me prati teško stanje.


Rudeš nije potrošio više od Orijenta ove sezone da bi stigao do prvog mjesta i ulaska u viši rang?


– Ne vjerujem da je bilo tko u Prvoj NL ove sezone potrošio više od 600 tisuća eura, koliko je iznosio naš budžet. I to je u našem slučaju bez troškova održavanja stadiona i režija.


Mislite li da, s obzirom na financijske mogućnosti, stadion, organizaciju kluba, tradiciju, navijače… ipak svima u klubu nedostaje malo više ambicija. Nitko ne tvrdi da Orijent mora imperativno napasti prvo mjesto, ali zašto se ne bi malo hrabrije postavili ciljevi?


– S obzirom na to koliko je klub uredan i organiziran, trebali bismo imati veće ambicije i apetite. Međutim, kada se zareda nekoliko pobjeda i digneš se na ljestvici, onda te to nosi. Apetit raste – jedući. Jasno, efekt je obrnut kada uđeš u seriju slabijih rezultata. Mene ljuti zona komfora. Kod mene u tvrtki toga nema. Kada je dobro i loše, svi smo napeti i pod pritiskom. To tako treba funkcionirati i kod igrača. Neke stvari se moraju promijeniti, a na nama je da ih promijenimo – poručio je Matijaš.