Čekaju se prijedlozi

Hrvatski PEN centar raspisao natječaj za nagradu “Višnja Machiedo”

Kim Cuculić



ZAGREB – Hrvatski PEN centar raspisao je natječaj za Nagradu »Višnja Machiedo« za najbolje književno-esejističko djelo u 2020. godini. Godišnja nagrada dodjeljuje se za djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2019. do 15. prosinca 2020. godine. Prijedloge mogu podnositi građani Hrvatske, javni i drugi djelatnici u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u RH.


Prijedlog treba biti pismeno obrazložen. Obrazloženje mora sadržavati osnovne podatke o autorici/autoru, odnosno koautorima predloženim za dodjelu Nagrade te obrazloženje razloga za dodjelu Nagrade. Knjige (5 primjeraka) se šalju na adresu Hrvatskog PEN centra (Basaričekova 24, 10 000 Zagreb), a rok za predaju je 25. veljače 2021. Nagrada se sastoji od 10.000 kuna i plakete.


Ocjenjivački sud čine Tomica Bajsić, Nadežda Čačinovič, Miroslav Kirin, Mladen Machiedo i Sibila Petlevski. Svečana dodjela nagrade je 27. ožujka – na rođendan Višnje Machiedo, što se u ovim izvanrednim okolnostima može odgoditi za lipanj.




Prva dobitnica Nagrade »Višnja Machiedo« bila je Ingrid Šafranek za knjigu »Bijela tinta«. Drugi dobitnik je Viktor Žmegač za knjigu »Europa x 10«. Treća dobitnica bila je Renata Jambrešić Kirin za knjigu »Korice od kamfora«. Četvrta dobitnica bila je Morana Čale za knjigu »O Duši i tijelu teksta: Polić, Kamov, Krleža, Marinković«. Peta dobitnica bila je Ljiljana Filipović za knjigu »Klub krivaca«. Šesta dobitnica je Dorta Jagić za knjigu »Veće od kuće«, a sedmi dobitnik je Slobodan Šnajder za knjigu »Umrijeti u Hrvatskoj«.