PEN BiH

Unutarnji raskol zbog mise za Bleiburg aktivirao pisce: Odlučno se obračunajmo s povijesnim revizionizmom

Hina

foto: PIXSELL/Denis Kapetanović

foto: PIXSELL/Denis Kapetanović

Vjerujemo da je došlo krajnje vrijeme da se jasno i otvoreno, u skladu s Poveljom i programskim ciljevima Međunarodnog P.E.N-a, suprotstavimo različitim vidovima ekstremne netoleracije...



SARAJEVO – Upravni odbor P.E.N. centra Bosne i Hercegovine oglasio se posebnom izjavom u kojoj je istaknuto kako je došlo vrijeme za odlučan obračun s povijesnim revizionizmom i ekstremizmom u toj zemlji.


“Vjerujemo da je došlo krajnje vrijeme da se jasno i otvoreno, u skladu s Poveljom i programskim ciljevima Međunarodnog P.E.N-a, suprotstavimo različitim vidovima ekstremne netoleracije, podjelama, nacionalizmu, radikalizaciji, pa i fašizaciji našeg društva, koja se postupno a vidljivo širi već tri desetljeća”, stoji u izjavi.


Ulice simpatizerima nacizma


Upravni odbor P.E.N-a ovoga puta izravno je upozorio na revizionističke tendencije među Bošnjacima, posebice stoga što u glavnom gradu BiH, ali i u drugim sredinama postoje ulice i javne ustanove koje nose imena po nacističkim kolaboracionistima poput Huseina Đoze ili Mustafe Busuladžića.




Ovaj su centar prošlog mjeseca napustili istaknuti književnici Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović, Ivica Đikić i Željko Ivanković, nakon što je skupina od četrdesetak članova 9. svibnja javnim pismom osudila najavu održavanja mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu ocijenivši kako je taj vjerski čin zapravo “komemorativna misa za fašiste” te je stoga “sramota za grad i zemlju”.


Lovrenovićevo obrazloženje


“Ne mislim da je povijest moguće, osim ideološki omeđeno, razvrstati na njezinu bolju i goru, humaniju i nehumaniju stranu, niti da pisac ima zadaću ‘zastupanja’ neke od tih strana, kao što se sugerira u pismu članova bosanskohercegovačkoga P.E.N.-a od 9. svibnja 2020. godine. Po mome uvjerenju piščevo je da povijest ispituje i nastoji razumjeti u njezinim satirućim učincima na konkretne ljudske živote i sudbine. U svim njezinim ‘stranama'”, napisao je u svoje ime Lovrenović obrazlažući 19. svibnja razloge napuštanja bosanskohercegovačkog P.E.N-a.