Objavljen poziv

Hrvatski P.E.N. centar raspisao je natječaj za nagradu “Višnja Machiedo”

Kim Cuculić

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 10.000 kuna i plakete



ZAGREB – Hrvatski P. E. N. centar raspisao je natječaj za nagradu »Višnja Machiedo« za najbolje književno-esejističko djelo u 2022. godini. Hrvatski P. E. N. centar ustanovio je 2013. godine Nagradu »Višnja Machiedo« za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku. Godišnja nagrada dodjeljuje se za djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2021. do 15. prosinca 2022. godine. Prijedloge za dodjelu nagrade mogu podnositi građani Republike Hrvatske, javni i drugi djelatnici u kulturi, udruge i druge pravne osobe u kulturi, ustanove u kulturi i ostale pravne osobe koje imaju sjedište u Republici Hrvatskoj.


Prijedlog za dodjelu Nagrade treba biti pismeno obrazložen. Obrazloženje prijedloga mora sadržavati osnovne podatke o autorici/autoru, odnosno koautorima predloženim za dodjelu Nagrade, te obrazloženje razloga za dodjelu Nagrade. Knjige (5 primjeraka) se šalju na adresu Hrvatskog P. E. N. centra (Basaričekova 24, 10.000 Zagreb).


Rok za predaju je 28. veljače 2023. (u slučaju dostave na adresu – od 9 do 15 sati). Nagrada »Višnja Machiedo« sastoji se od novčanog iznosa od 10.000 kuna i plakete.




Svečana dodjela nagrade bit će u lipnju 2023. godine. Prva dobitnica Nagrade »Višnja Machiedo« bila je Ingrid Šafranek za knjigu »Bijela tinta«, a deveti je dobitnik Marko Grčić za knjigu »Otpalo lišće«.