Dokumentarna predstava

Riječki kolektiv Igralke najavljuje “Bakice”: Predstava nastala prema svjedočanstvima siromašnih žena

Davor Mandić

Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Anja Sabol i Ana Marija Brđanović



RIJEKA – Riječki Kolektiv Igralke najavljuje premijeru dokumentarne predstave »Bakice« 21. prosinca u Filodrammatici u 20 sati, kojoj prethodi izložba dokumentarnih stripova, koja će se održati od 17. do 20. prosinca u Galeriji SKC u Rijeci.


Dokumentarna predstava »Bakice« nastala je prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju sakupljajući plastične boce. U gradu su svuda oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče, pitaju se autorice ovog međunarodnog projekta koji nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke u partnerstvu s Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane i slovenskom redateljicom Tjašom Črnigoj te je dio službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Kolektiv Igralke čine diplomantice studija Glume i medija u Rijeci (klasa Rade Šerbedžije i Lenke Udovički) Sendi Bakotić, Vanda Velagić, Anja Sabol i Ana Marija Brđanović. Dokumentarna predstava »Bakice«, u režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, njihov je drugi autorski projekt nakon kazališnog crtića s radionicom »Plastika fantastika« iz 2019. godine.




– Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena – Albine, Ljudmile, Marte i Suzane. Na osnovi sakupljenih priča autorice su u procesu skupno osmišljenog kazališta napravile predstavu u kojoj se te priče povezuju s pričama njihovih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Predstava preispituje poziciju žene kroz prizmu društvenih vrijednosti kao što su socijalna sigurnost, (ne)ravnopravnost, socijalna uključenost te dostojanstven život, kaže se u najavi.