Rješenje dužničko-vjerovničkih odnosa

Mariborska nadbiskupija s bankama dogovorila reprogram 26 milijuna eura duga

Hina

Nakon što riješe financijske probleme moći će se posvetiti širenju evanđelja, bogoslužju i karitativnoj djelatnosti



LJUBLJANA – Mariborska nadbiskupija potvrdila je u utorak da je postigla sporazum o rješenju dužničko-vjerovničkih odnosa sa skupinom banaka kojima je dužna 26 milijuna eura zbog čega je od 2012. imala blokirane račune te imovinu pod hipotekom.


  


“Za našu nadbiskupiju ovaj je sporazum kraj jednog od najtežih razdoblja u njezinu postojanju. To ujedno i nov početak u ispunjavanju osnovnog poslanja Crkve”, priopćeno je iz nadbiskupije Maribor




Nakon što riješe financijske probleme moći će se posvetiti širenju evanđelja, bogoslužju i karitativnoj djelatnosti, ističe se u tekstu.


Pojedinosti dogovora nisu objavljene, no prema medijima glavnicu duga nadbiskupija će morati platiti tek 2020. godine, a u međuvremenu plaćat će samo 6-postotne kamate.


Banke će pokušati što više duga naplatiti iz nekretnina koje su uzele pod hipoteku, pri čemu će nadbiskupija u vlasništvu zadržati nadbiskupski dvor i druge objekte važne za bogoslužje te odgojnu i karitativnu djelatnost.


Navodno je nagodbu s bankama potvrdila i Sveta Stolica koja je zbog financijskih skandala otkrivenih u mariborskoj nadbiskupiji zadnjih godina prihvatila prijevremene ostavke dvaju nadbiskupa i zbog čega već godinu i pol dana vodi nadbiskupiju vodi privremeni apostolski administrator.


Mediji navode da je u sklapanju kompromisnog dogovora crkvenih vlasti s četiri slovenske banke i s bankama Sparkasse, Raiffeisen, BKS Bank i Unicredit asistirala i pružila financijsku pomoć susjedna austrijska biskupija Graz-Seckau, a sve je odobrio Vatikan.


Mariborska nadbiskupija zapala je u financijski škripac zbog zajmova koje je hipotekom na svoje nekretnine uzimala radi jačanja svoje odgojne i karitativne djelatnosti, ali i zbog financijskih fondova Zvon1 i Zvon2. Te je fonodve prije dvadeset godina osnovao njezin ordinarijat, a završili su u stečaju zbog riskantnih investicija i financijske krize u svijetu