Prema stručnjacima

Bolesni ste? Izbjegavajte ove namirnice, mogle bi pogoršati simptome

M. Č.

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Tijekom prehlade i gripe preporučuje se pripaziti na to kakve namirnice konzumirate, jer mogu uvelike utjecati na oporavak

Sezona prehlada i gripe već je u tijeku, a pažnja koju posvećujete prehrani može uvelike utjecati na oporavak. Održavanje dobre prehrane tijekom prehlade ili gripe osigurava tijelu dovoljno energije za zacjeljivanje, objašnjava Dana Henderson, registrirana dijetetičarka, za RealSimple.


Henderson preporučuje konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima, poput voća i povrća, kako bi se organizmu pomoglo u borbi protiv infekcija, uz obaveznu hidraciju.


No jednako je važno što ne jedete, jer pojedine namirnice mogu pogoršati simptome i usporiti oporavak. Stručnjaci posebno upozoravaju na sljedećih pet skupina:



Foto: Pexels

Ljuta hrana


Dok se ne osjećate potpuno dobro, najbolje je ograničiti unos soli i začina. Povećana količina začina može iritirati probavni sustav i pogoršati proljev ili druge gastrointestinalne simptome kada ste bolesni.


Kofein


Kada se već osjećate loše, odustajanje od jutarnje kave može zvučati brutalno, ali dugoročno može pomoći, kaže Henderson.
Kofein može narušiti san, koji je ključan za oporavak i pravilan rad imunosnog sustava. Osim toga, kofein djeluje diuretički, što može pogoršati postojeću dehidraciju.


Alkohol


Slično kao i kofein, alkohol uzrokuje dehidraciju, što usporava zacjeljivanje i može izazvati bolove u mišićima. Čak i ako se počnete osjećati bolje i želite se družiti uz čašu pića, bolje je pričekati da se potpuno oporavite.



Foto: Pexels

Masna hrana


Masna i pržena hrana, bogata zasićenim mastima, zahtijeva mnogo energije i tekućine kako bi je tijelo probavilo, što može oduzeti energiju imunološkom sustavu. Uz to, takve namirnice mogu povećati upalu i pogoršati simptome poput začepljenosti i boli u grlu, dodaje Henderson.


Šećer


Sladoled može kratko umiriti grlo, no prerađeni šećeri mogu zapravo pogoršati simptome. Slatka hrana može privremeno povećati upalu, što može pojačati začepljenost i bol u grlu, te lagano oslabiti imunološki odgovor, zaključuje Henderson.



Foto: Pexels