Foto: iSTOCK
Ovaj kolač spaja laganu slatkoću i orašastu teksturu, a ružmarin mu daje suptilan, aromatičan ton koji ga izdvaja od klasičnih biskvita
povezane vijesti
Kad se spoje pečena muškatna tikva, bademi i tostirani lješnjaci, nastaje kolač koji miriše na jesen. Ovaj kolač s tikvom spaja laganu slatkoću i orašastu teksturu, a ružmarin mu daje suptilan, aromatičan ton koji ga izdvaja od klasičnih biskvita. Idealan je uz kavu, čaj ili kao desert nakon nedjeljnog ručka, te je jednostavan za pripremu, ali izuzetno efektnog okusa.
Vrijeme: 125 min
Sastojci za 8 OSOBA:
Za tikvu:
500 g očišćene muškatne tikve
35 g šećera
grančica ružmarina
Za tijesto:
3 jaja
150 ml ulja
150 g smeđeg šećera
175 g brašna
75 g fino mljevenih badema
1 dl mlijeka
16 g praška za pecivo
prstohvat cimeta
150 g tostiranih, krupno mljevenih lješnjaka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Tikvu očistiti, narezati na komade, poslagati na pleh obložen papirom za pečenje, posuti šećerom i na svaki komad staviti grančicu ružmarina. Peći sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečenu tikvu zgnječiti kroz sito i staviti na stranu.
U drugoj posudi pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati mljevene bademe i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Zatim umiješati ulje i mlijeko, dodati prstohvat cimeta te na kraju umiješati pire od tikve. Posljednji u smjesu idu grubo mljeveni tostirani lješnjaci.
Kalup za tortu promjera 24 cm namazati maslacem ili obložiti masnim papirom. Uliti smjesu, poravnati te peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 40 minuta. Pečenu tortu ohladiti te posuti šećerom u prahu.