Izgleda impresivno

Tiramisu s Amarettom i trešnjama: luksuzna varijanta klasičnog talijanskog deserta

Life

Foto: iStock

Foto: iStock

Bez pečenja, samo hlađenje!

Ako volite tiramisu, ali tražite nešto posebno i osvježavajuće, ovaj recept pravo je rješenje.


Sočne trešnje, bogata mascarpone krema i piškote natopljene espressom i aromatičnim amarettom stvaraju desert koji izgleda kao da je izašao iz vrhunske slastičarnice.


Sastojci


Za kremu:


  • 420 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 225 g mascarpone sira (sobne temperature)
  • 40 g šećera u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za namakanje:


  • 360 ml jakog espressa ili kave (ohlađene)
  • 45 ml likera Amaretto

Za slaganje:


  • 200 g piškota
  • 375 g pekmeza od trešanja ili nadjeva za pite od trešanja
  • 75 g svježih trešanja, očišćenih i prepolovljenih (plus dodatne za ukras)

Za ukrašavanje:


  • nezaslađeni kakao prah (za posipanje)
  • svježe trešnje (po mogućnosti s peteljkama)
  • ribana čokolada ili listići badema (po želji)

Priprema


Krenite s pripremom kreme. U velikoj zdjeli istucite vrhnje dok ne dobijete mekane vrhove. Dodajte mascarpone, šećer u prahu i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete glatku, prozračnu kremu.


U plitkoj zdjeli pomiješajte ohlađeni espresso s Amarettom. Svaku piškotu kratko umočite u smjesu (ne predugo da ne omekšaju previše) i posložite na dno posude (oko 23 × 23 cm).


Premažite polovicu kreme preko piškota.


Rasporedite polovicu pekmeza i svježih trešanja.


Posložite još jedan sloj piškota, ostatak kreme i trešanja.


Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje šest sati (najbolje preko noći).


Prije posluživanja pospite kakaom, ukrasite svježim trešnjama, ribanom čokoladom ili listićima badema, piše Melissa Recipes.